Αναθεώρηση της μεθόδου Contextmaping : - Πετρόπουλος, Ματθαίος (2011)
Σε αυτή τη διπλωματική εργασία ερευνήθηκε το πώς μπορεί να αποκτηθεί, να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί η γνώση που προκύπτει ως αποτέλεσμα μέσα από έρευνα σε καταναλωτές κατά τα πρώτα στάδια δημιουργίας αξιών στη διαδικασία ανάπτυξης ενός προϊόντος. Αυτές οι αξίες, κατά τη διαδικασία ανάπτυξης ενός προϊόντος, μεταφράζονται σε σχεδιαστικές λύσεις. Για την πραγματοποίηση αυτής της διπλωματικής εργασίας, διεξήχθη μελέτη πεδίου στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου πολυεθνικού οργανισμού. Στόχος της μελέτης πεδίου είναι η υποστήριξη των μελλοντικών σχεδιαστικών προτάσεων ώστε το τελικό προϊόν να είναι προσανατολισμένο απόλυτα στις ανάγκες του χρήστη-καταναλωτή. Κατά τη μελέτη αυτή εξετάζεται η καταλληλότητα χρήσης της μεθόδου Contextmapping στην εταιρία Philips Consumer Lifestyle για την απόκτηση γνώσης που αφορά τις ανάγκες του τελικού χρήστη. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα έξι στάδια της μεθόδου Contextmapping και η χρησιμότητά τους. Εξετάζονται οι υπάρχουσες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα στον οργανισμό και διασφαλίζουν την απόκτηση γνώσης που αφορά τις ανάγκες του τελικού χρήστη. Επίσης, εξετάζεται το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει χρήση της μεθόδου Contextmapping ώστε να συμβάλλει και εκείνη προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να πραγματοποιηθούν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στα πλαίσια του οργανισμού. Οι διαρθρωτικές αλλάγές αφορούν τα εμπλεκόμετα μέρη στα πρώιμα στάδια δημιουργίας αξιών και τις αρμοδιότητές τους. Προτείνεται μία αναθεωρημένη μέθοδος βασισμένη στις αρχές και τη δομή της μεθόδου Contextmapping και προσαρμοσμένη στο πλαίσιο λειτουργίας του πολυεθνικού οργανισμού. Τέλος, παρουσιάζονται συγκεκριμένα συμπεράσματα τα οποία βοηθούν στην περεταίρω εξέλιξη της αναθεωρημένης μεθόδου με σκοπό την απόκτηση πλουσιότερης πληροφορίας και την αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων μελών.