Internet of services and cloud computing : - Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Ν. (2012)
Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι και ορισμοί που περιγράφουν το υπολογιστικό νέφος (Cloud Computing) και την σχέση του με τις υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει σύμφωνα με το οραματισμό για το Ίντερνετ των Υπηρεσιών (Internet of Services). Στη παρούσα εργασία εξετάζουμε το θέμα κατά το πρώτο στάδιο σχετικά με την κατανόηση του ορισμού αυτής της τεχνολογίας.Στη συνέχεια, από την μια πλευρά, κάνοντας μια ανατομία της τεχνολογίας, διαπιστώνουμε τα κρίσιμα σημεία τα οποία επιδρούν στη διαμόρφωση του με την υπόσχεση για μια εξαιρετικής φύσεως ισχυρού συστήματος υπολογισμού (Computing), αποθήκευσης (Storage), φιλοξενίας υπηρεσιών (Hosting) και ασφάλειας (Security) και την σχέση του με άλλες τεχνολογίες. Από την άλλη πλευρά, συμπεράνουμε την σημασία του για έναν γρήγορο, με εύκολη πρόσβαση, με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, αυτοματοποιημένο, μικρότερο κόστος λειτουργίας του και τελικά ένα καλύτερο τρόπο παροχής υπηρεσιών στον τελικό χρήστη, είτε αυτός χρησιμοποιεί ένα τερματικό υπολογιστή ή μια κινητή τηλεφωνική συσκευή.Ακόμα, σε ξεχωριστή ενότητα εξηγούμε και αναλύουμε την σπουδαιότητα του υπολογιστικού νέφους με την πρόσβαση στις υπηρεσίες του από κινητές τηλεφωνικές συσκευές (Mobile Cloud Computing) και για την πληροφορίες που μπορεί να παρέχουν με τους αισθητήρες (sensors) της συσκευής για την υποστήριξη υπηρεσιών σχετικά με το περιβάλλον του ανθρώπου αλλά και για τον ίδιο. Παρουσιάζουμε στην ίδια ενότητα τρόπους και μεθόδους για να παροχή των υπηρεσιών στις μικρές αυτές τις συσκευές.Τέλος, τονίζουμε την ανάγκη για έξυπνες υπηρεσίες καθώς και την έννοια διασύνδεσης του πραγματικού κόσμου με αυτό του ιδεατού των υπολογιστών. Έτσι ώστε οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του χρήστη και ταυτόχρονα να μην αισθάνεται την παρουσίαση ή την απουσία της τεχνολογίας.