Παραγοντικοί σχεδιασμοί σε αποκριτικές επιφάνειες : - Ορφανού, Κυριακή Αν (2012)
Η διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης ενός πειράματος, έτσι ώστε να συλλεχθούν δεδομένα κατάλληλα για στατιστική ανάλυση για να μπορούν να δώσουν έγκυρα και αντικειμενικά αποτελέσματα καλείται πειραματικός σχεδιασμός. Οι παραγοντικοί σχεδιασμοί είναι πολύ αποδοτικοί σε πειράματα που έχουν σαν σκοπό τη μελέτη των επιδράσεων δύο ή περισσότερων παραγόντων. Οι παραγοντικοί σχεδιασμοί σε αποκριτικές επιφάνειες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στη βιομηχανία και στη χημική μηχανική για τη μελέτη και βελτιστοποίηση της απόδοσης ή παραγωγής ενός συστήματος.