Φωτισμός δημόσιων εξωτερικών χώρων : - Παντούλα, Ειρήνη (2011)
Σήμερα προσδοκούμε από τον εξωτερικό φωτισμό πολύ περισσότερα από το να μας παρέχει απλά τη δυνατότητα να βλέπουμε τη νύχτα. Ο φωτισμός δρόμων έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο για την ασφάλεια κινήσεως πεζών και οχημάτων έναντι ατυχημάτων, αλλά και για να περιορίσει την εγκληματικότητα. Παράλληλα η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και η πίεση για μείωση του CO2, είναι κάποια από τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τον κόσμο στις μέρες μας. Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο αντικαθιστούν τις παλιές μη-αποδοτικές, χαμηλής ποιότητας και περιβαλλοντικά βλαβερές εγκαταστάσεις φωτισμού με νέες, πιο αποδοτικές και καλύτερης ποιότητας, που σέβονται τον χρήστη και το περιβάλλον. Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μια προσέγγιση της μελέτης αποδοτικού φωτισμού δρόμων και τρόπων εξοικονόμισης ενέργειας στο φωτισμό δρόμων. Η διπλωματική εργασία χωρίζεται σε τρία μέρη με δεκαοκτώ κεφάλαια συνολικά. Πιο αναλυτικά, το Α μέρος αποτελεί το ερευνητικό κομμάτι της διπλωματικής εργασίας. Στόχος της δομής και του περιεχομένου του είναι να διερευνήσει τον προβληματικό χώρο του δημόσιου εξωτερικού φωτισμού και πιο συγκεκριμένα, του οδοφωτισμού. Γι' αυτό το λόγω και οι πληροφορίες που δίνονται γύρω από τον προβληματικό χώρο, αποτελούν μια επιλογή, η οποια φιλτραρίστηκε εκτενώς από την αρχή της έρευνας, φτάνοντας στην παρούσα διπλωματική να δώσουν τις βάσεις για μια πιο συγκεκριμένη ανασκόπηση των πεδίων στα οποία έχουν μεν δοθεί κάποιες προτάσεις λύσεων, οι οποίες όμως δεν έχουν βρει άμεση εφαρμογή μέχρι και σήμερα για λόγους που επίσης ζητούν λύση. Στο Β μέρος, μετά την συνολική έρευνα και συλλογή πληροφοριών, έχει γίνει μια επιλογή και καταγραφή των καίριων προβλημάτων του οδοφωτισμού, τα οποία είτε δεν έχουν διευρενηθεί αρκετά μέχρι και σήμερα, είτε οι λύσεις που τους έχουν δοθεί, δεν έχουν βρει άμεση εφαρμογή. Τέλος, στο Γ μέρος, γίνεται μία σαφή σύνδεση με τις προβληματικές περιοχές του μέρους Β. Πιο συγκεκριμένα δίνονται προτάσεις στα βασικά προβλήματα που αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν, οι οποίες αφορούν τον κάθε προβληματικό χώρο ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί συνολικά.