Provings and posology : - Σημαδοπούλου, Σουλτάνα (2012)
Η διεξαγωγή της διπλωματικής εργασίας έγινε έχοντας ως μέλημα τρεις κύριους στόχους. Ο πρώτος στόχος ήταν η έρευνα των ποσοτήτων που χρησιμοποιούσε ο Hahnemann στα proving του και η κατανόηση της θεωρίας του. Ο δεύτερος στόχος ήταν η συλλογή πληροφοριών από τις νέες μεθοδολογίες πάνω στα proving και ένας σύντομος απολογισμός τους. Ο τρίτος στόχος ήταν η διερεύνηση μίας καινούργιας προσέγγισης σχετικά με τις ποσότητες που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στα proving, η οποία ακολουθεί την θεωρία του Hahnemann για τις ιδιαίτερες υπερευαισθησίες των prover. Στις μέρες μας η πραγματοποίηση έγκυρων proving είναι ένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά θέματα στην ομοιοπαθητική. Συνεπώς, πολλές νέες μεθοδολογίες για τα proving εμφανίζονται συνεχώς. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προτείνουν σαφώς οι νέες μεθοδολογίες να μην χρησιμοποιούνται ως έγκυρες μέχρι η ομοιοπαθητική κοινότητα να τις εξετάσει ενδελεχώς και να τις εγκρίνει. Διαφορετικά, ψεύτικα proving που οδηγούν σε φανταστικά συμπτώματα θα προκαλέσουν τεράστια σύγχυση όσον αφορά το ποια είναι τα πραγματικά συμπτώματα του κάθε φαρμάκου. Όπως προαναφέρθηκε, η μελέτη αυτή εστιάζεται στην παρουσίαση και την ανάλυση μίας συγκεκριμένης μεθοδολογίας που σχετίζεται με την δοσολογία του Hahnemann στα proving. Η κατάλληλη ποσότητα δόσης για να επιτευχθεί ένα proving, κατά τον Hahnemann, δεν είναι η ίδια για όλες τις ουσίες και για όλους τους prover. Η κατάλληλη ποσότητα δόσης εξαρτάται από την ισχύ της ουσίας (π.χ. τοξικότητα), δηλαδή την ευκολία με την οποία η ουσία εντυπώνει την χαρακτηριστική της εικόνα πάνω στους prover, και από την υπερευαισθησία του prover στην ουσία που εξετάζουμε. Ακολούθως, θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τα proving σε αυτά που διεξάγονται σε μεγάλες δόσεις, όπως είναι οι δηλητηριάσεις (σύμφωνα με την ορολογία της συμβατικής ιατρικής), και σε αυτά που πραγματοποιούνται από δυναμοποιημένες δόσεις πάνω σε ευαίσθητους prover, όπως θα τολμούσαμε να πούμε ότι συμβαίνει και με τις αλλεργίες-αντιδράσεις υπερευαισθησίας (σύμφωνα με την ορολογία της συμβατικής ιατρικής). Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τα proving σε αυτά που διεξάγονται λόγω της τοξικότητας της ουσίας, όπως είναι οι δηλητηριάσεις (σύμφωνα με την ορολογία της συμβατικής ιατρικής) και σε αυτά που διεξάγονται λόγω της υπερευαισθησίας του prover στην ουσία που μελετάμε όπως συμβάνει με τις αλλεργίες-αντιδράσεις υπερευαισθησίας ή τις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων (σύμφωνα με την ορολογία της συμβατικής ιατρικής).