Ασφάλεια στο cloud computing : - Ευαγγελίδης, Θεόδωρος (2012)
Αρχικά τα υπολογιστικά συστήματα ήταν φυσικά απομονωμένα και η διασφάλιση τους επιτυγχανόταν μέσω της εσωτερικής ασφάλειας. Η βελτίωση των τεχνολογιών συνδεσιμότητας και φορητότητας, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε το Cloud Computing να εγκαθιδρυθεί. Ταυτόχρονα η προστασία της ρευστής περιμέτρου έγινε δύσκολη υπόθεση. Στα πλαίσια λειτουργίας του, πολλές ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια αποτελούν προβλήματα που προ?υπήρχαν, αν και στη νέα κατάσταση τείνουν να οξύνονται. Η δυναμική φύση του Cloud Computing έφερε στο προσκήνιο νέες λειτουργικές προκλήσεις ως προς τη διαχείριση της ασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο πολιτικών, τεχνολογιών και άλλων στοιχείων για την προστασία των δεδομένων, των εφαρμογών και της σχετικής με αυτά υποδομής. Ο πάροχος πρέπει να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα των πελατών και οι εφαρμογές προστατεύονται επαρκώς, ενώ ο πελάτης πρέπει να επαληθεύσει ότι ο πάροχος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, ώστε να προστατευθούν οι πολύτιμες πληροφορίες του. Επιπρόσθετα, οι νέες απειλές και τα σύγχρονα προβλήματα απαιτούν νέες δομές ώστε να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η ασφάλεια. Οι παραβιάσεις στις υπηρεσίες πολλαπλασιάζονται, ενώ εμφανίζονται νέες επιθέσεις άμεσα συνυφασμένες με τη φύση του Cloud, που απαιτούν σύγχρονες λύσεις. Ο καταμερισμός των πόρων και ο ρόλος των εικονικών μηχανών καθίστανται ακόμη πιο κρίσιμα, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα. Οι μηχανισμοί ελέγχου πρόσβασης εμπλουτίζονται με νέους μηχανισμούς αυθεντικοποίησης, που προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του Cloud και απλοποιούν τις πολύπλοκες διαδικασίες διαχείρισης των πολλαπλών ταυτοτήτων. Η ασφαλής αποθήκευση μετατρέπεται σε μία περιοχή με πολλές απαιτήσεις και προκλήσεις, αναδεικνύοντας νέες μορφές κρυπτογράφησης, που σχετίζονται με τις ιδιότητες των δεδομένων. Η θέσπιση κατάλληλων οδηγιών και κανονισμών συμμόρφωσης για το νέο πολύπλοκο περιβάλλον προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Σε αυτό καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν τα πολλά και με σαφές περιεχόμενο πρότυπα. Η ευρεία υιοθέτηση της Νεφουπολογιστικής, πέρα από τα οικονομικά οφέλη και την ελαστικότητα που προσφέρει, έγκειται στο πως θα καταφέρει να ενεργοποιήσει παρόχους και πελάτες, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες δυναμικά εξελισσόμενες συνθήκες που τοποθετούν την ασφάλεια στην κορυφή των απαιτήσεων της νέας αυτής τεχνολογίας.