Αξιολόγηση και στατιστική ανάλυση μαιευτικών δεδομένων : - Τζανέλλη, Λαμπρινή Δ. (2009)
Το κύριο αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η εύρεση και ανάλυση στατιστικών μοντέλων που αφορούν την εγκυμοσύνη. Μεταβλητές όπως το βάρος της γυναίκας τη μέρα του τοκετού, η διαφορά βάρους, ο αιματοκρίτης, και το βάρος του νεογνού χρησιμοποιήθηκαν ως εξαρτημένες έτσι ώστε να δούμε το πόσο και εάν μεταβάλλονται σε σχέση με άλλες όπως η προβολή του νεογνού, ο αριθμός των τέκνων που έχει αποκτήσει η κάθε γυναίκα, το είδος του τοκετού, το φύλο του παιδιού, η ομάδα αίματος της μητέρας, οι εκτρώσεις και οι αποβολές που είχε στο ιστορικό της η κάθε γυναίκα. Τα μοντέλα που προέκυψαν είναι τα καλύτερα δυνατά για τα δεδομένα μας και από στατιστικής πλευράς είναι όλα σημαντικά. Ωστόσο, καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη μας πως η ιατρική δεν υπόκειται στη λογική των μαθηματικών διότι λειτουργεί και εξελίσσεται μέσα στα πλαίσια ενός αστάθμητου παράγοντα, τον άνθρωπο.