Μελέτη μικροδομής κεφαλαιαγορών, εφαρμογή για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών : - Σφύρλα, Αικατερίνη-Άννα (2011)
Στην παρούσα εργασία μελετήσαμε τη μικροδομή της κεφαλαιαγοράς και την επίδραση της στις εκτιμήσεις του συντελεστή βήτα των μετοχών και του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.Βασιστήκαμε σε παλαιότερες έρευνες του G. Hawawini και Brailsford-Josef οι οποίοι απέδειξαν ότι μπορεί να προβλεφθεί η κατεύθυνση αλλαγής του συντελεστή βήτα όταν αλλάζουν τα διαστήματα υπολογισμού των αποδόσεων των μετοχών.Μελετήσαμε τις χρονοσειρές και τις αποδόσεις 59 μετοχών και του Γενικού Δείκτη της αγοράς .Μέσω της ανάλυσης χρονοσειρών υπολογίσαμε τις αμερόληπτες ετεροσυσχετίσεις των μετοχών αυτών με το Γενικό Δείκτη και δείξαμε ότι οHawawini και οι Brailsford-Josef ήταν μεροληπτικοί στην έρευνα τους. Οι εκτιμήσειςπου κάναμε με τις φιλτραρισμένες χρονοσειρές είναι σημαντικά διαφορετικές από αυτές που έγιναν πριν προσαρμόσουμε τα κατάλληλα μοντέλα.