Πρότυπα για την κωδικοποίηση, αποθήκευση και μετάδοση της ιατρικής πληροφορίας και εφαρμογή μετάδοσης μηνυμάτων με το πρότυπο HL7 : - Κούτσικου, Ανδρονίκη; Πούλιου, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παροχής υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως έχει δημιουργήσει την ανάγκη για βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στο χώρο αυτό. Γι’ αυτό λοιπόν κρίνεται απαραίτητη μια πληροφοριακή υποδομή στο χώρο της υγείας που θα μπορέσει να εκπληρώσει τις σύγχρονες ανάγκες. Η υλοποίηση όμως μιας τέτοιας πληροφοριακής υποδομής προϋποθέτει την ολοκλήρωση των υπαρχόντων συστημάτων (όπου υπάρχουν) με τα νέα που θα εγκατασταθούν στους φορείς και τη δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων και μηνυμάτων με πιστότητα, ακρίβεια και ταχύτητα. Ιδιαίτερη έμφαση στην εργασία δίνεται στα πρότυπα επικοινωνίας μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων τα οποία αποτελούν τα πιο ώριμα πρότυπα στο χώρο της πληροφορικής υγείας. Σε αυτά συγκαταλέγονται ο οργανισμός HL7 (Health Level 7) ο οποίος έχει αναπτύξει ένα ευρύ σύνολο από τυποποιήσεις για τη μετάδοση των δεδομένων και το DICOM (Digital Imaging and Communications) που αποτελεί το βασικό πρότυπο για μεταφορά διαγνωστικής ιατρικής εικόνας. Άλλα σημαντικά πρότυπα είναι τα βιοσήματα, το πρότυπο 1073 της IEEE, και ο νόμος για την ιατρική ασφάλιση HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) βάσει του οποίου ρυθμίζεται η ασφάλεια, διαχείριση δεδομένων και διανοσοκομειακή επικοινωνία. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε βέβαια και τα πρότυπα που αφορούν την κωδικοποιημένη αναπαράσταση μιας σειράς ιατρικών δεδομένων, όπως διαγνώσεις, κλινικές εξετάσεις, στατιστικά και δημογραφικά στοιχεία ασθενών (π.χ ICD, LOINC, SNOMED, UMLS). Στόχος αυτής της εργασίας είναι η καταγραφή και η επισκόπηση των πιο σημαντικών προτύπων ιατρικής πληροφορίας που συνεπάγονται την μετάδοση, την αποθήκευση και την κωδικοποίηση των ιατρικών δεδομένων. Ωστόσο γίνεται μια προσπάθεια για συγκριτική αντιπαράθεση των προτύπων/κωδικοποιήσεων όπου αυτό είναι εφικτό με κοινά κριτήρια. Η παρούσα εργασία περιλαμβάνει και μια “demo” εφαρμογή της μετάδοσης μηνυμάτων σύμφωνα με το πρότυπο HL7.