Μελέτη υπηρεσιών κινητών και προσωπικών επικοινωνιών : - Κιλινκαρίδης, Θεοφάνης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους και πολλά υποσχόμενους τομείς γενικότερα της πληροφορικής και πιο συγκεκριμένα των τηλεπικοινωνιών είναι όπως ξέρουμε οι κινητές και οι προσωπικές επικοινωνίες. Ο τομέας των κινητών επικοινωνιών, πέρα από την απλή ασύρματη επικοινωνία μέσω της έλευσης των βασικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, έκανε πραγματικότητα την ασύρματη μεταφορά δεδομένων μέσω των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Η γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων αυτών, των κινητών τερματικών που υποστηρίζουν τις υπηρεσίες που παρέχουν τα δίκτυα αυτά και γενικότερα του κλάδου αυτού των προσωπικών επικοινωνιών άλλαξε ριζικά τη ζωή μας και έφερε επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας. Σκοπός της εν λόγω διπλωματικής εργασίας λοιπόν είναι να μελετήσει των τομέα των κινητών επικοινωνιών και πιο συγκεκριμένα να αναλύσει την υποδομή των βασικών παρεχόμενων υπηρεσιών του. Στο πρώτο μέρος της εργασίας μελετώνται οι υπηρεσίες εντοπισμού θέσης. Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς όλες οι υπάρχουσες τεχνικές, μέθοδοι και τεχνολογίες εντοπισμού θέσης. Γίνεται λόγος για τις αρχιτεκτονικές των δικτύων εντοπισμού και παροχής πληροφοριών θέσης όπως επίσης και για τη λογική περιγραφή όλων των εμπλεκόμενων οντοτήτων. Εξετάζονται επίσης οι αρχές ιδιωτικότητας και χρέωσης των υπηρεσιών εντοπισμού θέσης.Στο δεύτερο μέρος της εργασίας μελετάται η υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων. Εδώ, μετά την λεπτομερή ανάλυση της αρχιτεκτονικής των δικτύων GSM, εξετάζεται η αρχιτεκτονική του δικτύου SMS και η αρχιτεκτονική του πρωτοκόλλου SMS. Μελετώνται επίσης όλα τα αναγκαία πρωτόκολλα για την αποστολή σύντομων μηνυμάτων και γίνεται αναφορά σε όλες τις εφαρμογές καταναλωτών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία SMS. Τέλος, στο τρίτο μέρος της διπλωματικής εργασίας μελετάται η υπηρεσία πολυμεσικών μηνυμάτων. Το κεφάλαιο αυτό ξεκινά με την ανάλυση της αρχιτεκτονικής των δικτύων MMS. Εν συνεχεία, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη δομή του πολυμεσικού μηνύματος και στη ροή της πληροφορίας μέσα στο πολυμεσικό περιβάλλον. Εξετάζεται επίσης η διευθυνσιοδότηση και η ασφάλεια των πολυμεσικών μηνυμάτων.