Ψηφιακή αναπαράσταση & επεξεργασία γεωγραφικών δεδομένων : - Καρτσούνη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Η διαχείριση και ανάλυση γεωγραφικών δεδομένων αποτελεί ένα ερευνητικό πεδίο μείζονος σημασίας στην εποχή μας. Τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών αποτελούν την απάντηση της τεχνολογίας στις επείγουσες απαιτήσεις χρηστών και εφαρμογών. Στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας περιγράφηκαν τα γεωγραφικά δεδομένα, έγινε λεπτομερής αναφορά στα συστήματα διαχείρισης χωρικών βάσεων δεδομένων και ορίστηκαν τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών και τα βασικά συστατικά τους. Παράλληλα, μελετήθηκαν οι βάσεις γεωγραφικών δεδομένων και οι τεχνικές αναπαράστασης και μοντελοποίησης των γεωγραφικών δεδομένων. Παρουσιάστηκε το εργαλείο Spatial της Oracle και η τεχνολογία του Spatial. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ένα απλοποιημένο μοντέλο του χάρτη της Ελλάδας για την άντληση γεωγραφικών πληροφοριών, οι οποίες αποθηκεύονταν σε μία βάση δεδομένων και μελετήθηκαν με τη χρήση χωρικών ερωτημάτων. Επιπρόσθετα παρουσιάστηκε αναλυτικά ο τρόπος αποθήκευσης των γεωγραφικών δεδομένων και ορισμένοι χωρικοί τελεστές. Στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας υλοποιήθηκε μια χαρτογραφική εφαρμογή για το νησί της Σάμου. Τέλος, εξετάστηκαν ενδεικτικά ορισμένες εμπορικές χαρτογραφικές εφαρμογές που μπορούν να προσπελαστούν στο διαδίκτυο. Αναλύθηκαν σε δύο κατηγορίες, με την πρώτη να προσφέρει κυρίως δυνατότητες πλοήγησης ενώ τη δεύτερη να επικεντρώνεται στην παραμετροποίηση χαρτών ανάλογα με το επίπεδο λεπτομέρειας που επιθυμεί ο χρήστης.