Επεξεργασία εικόνων ληξιαρχικού αρχείου και εξαγωγή πληροφορίας : - Ματθαίου, Ειρήνη (2012)
Την τελευταία δεκαετία η ψηφιοποίηση παλαιών και σπάνιων αρχείων έχει υιοθετηθεί από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από την Ελλάδα προκειμένου το υλικό αυτό να διατηρηθεί , να διευθετηθεί και να προωθηθεί. Προκύπτει λοιπόν , η ανάγκη για αυτοματοποιημένα συστήματα αναζήτησης , ταξινόμησης και εύρεσης πληροφορίας. Ιστορικά αρχεία θα μπορούσαν να είναι προσιτά σε όλους αλλά και διάφορες υπηρεσίες θα μπορούσαν εύκολα να προσαρμόσουν τα παλιό τους αρχείο στα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα.Έτσι στα πλαίσια της εργασίας αυτής , ασχοληθήκαμε με την εξαγωγή πληροφορίας από ληξιαρχικά αρχεία , μέσω τεχνικών επεξεργασίας εικόνας. Η πληροφορία που εξάγεται είναι εικόνες λέξεις που αναφέρουν το όνομα του εμπλεκόμενου ατόμου , το όνομα του πατέρα και της μητέρας του και την ημερομηνία και τον τόπο που τελείται το γεγονός ( γέννηση , θάνατος κ.α.). Το σύστημα αυτό μπορεί να θεωρηθεί στάδιο προ-επεξεργασίας για οπτική αναγνώριση χαρακτήρων αλλά και είσοδος για άλλα συστήματα συλλογής , ταξινόμησης ή διάθεσης παρουσίασης.