Διαδικτυακές διευθύνσεις (Domain Names) και ζητήματα ονοματοδοσίας στο διαδίκτυο : - Δημητριάδης, Κωνσταντίνος, 1982- (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Η διαδικτυακή διεύθυνση συνιστά ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο της παρουσίας και της επικοινωνίας των διαφόρων χρηστών μέσα στον Κυβερνοχώρο. Το ζήτημα της ονοματοδοσίας δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό της ταυτότητας αυτών που συμμετέχουν στη δικτυακή διαδικασία επικοινωνίας αλλά συναρτάται άμεσα με δικαιώματα και συμφέροντα πολλά εκ των οποίων έχουν μία εξόχως οικονομική διάσταση. Εξάλλου η διαδικασία και εξουσία απονομής διαδικτυακών διευθύνσεων θέτει σοβαρά ζητήματα κατανομής και διανομής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Σκοπός της εργασίας είναι να προσδιοριστούν και να αναλυθούν τα ειδικότερα προβλήματα που ανακύπτουν σε σχέση με την ονοματοδοσία και τις διαδικτυακές διευθύνσεις. Θα παρουσιαστούν τα ειδικότερα δικαιώματα και συμφέροντα που σχετίζονται με την ονοματοδοσία και τη χρήση συγκεκριμένων όρων. Επίσης θα εξεταστούν και θα παρουσιαστούν μοντέλα και φορείς απόδοσης και κατοχύρωσης διαδικτυακών διευθύνσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα συστήματα των αρχών που είναι αρμόδιες για την απόδοση δικαιοσύνης σε θέματα ονοματοδοσίας και στη σχετική συζήτηση που συνοδεύει τη λειτουργία τους και τις διαδικασίες τους ως ρυθμιστικά κέντρα και κέντρα αποφάσεων.