Αλγόριθμοι κατάταξης στον παγκόσμιο ιστό : - Βραχνός, Ευριπίδης (2012)
Το αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η επισκόπηση, η αναλυτική παρουσίαση και η μελέτη των πιο θεμελιωδών αλγορίθμων ανάλυσης υπερσυνδέσμων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατάταξη των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης βάσει της δημοφιλίας τους και της αξιοπιστίας τους.Αλγόριθμοι όπως ο HITS του Kleinberg, ο PageRank των Brin και Page ο SALSA των Lempel και Moran και άλλοι χρησιμοποιούν την υπερσυνδεσμοδομή του παγκόσμιου ιστού για να κατατάξουν τις ιστοσελίδες όσον αφορά την αξιοπιστία και την δημοφιλία τους. Όλοι αυτοί οι αλγόριθμοι βασίζονται σε έναν υπολογισμό: Την εύρεση του ιδιοδιανύσματος της επικρατούσας ιδιοτιμής ενός πίνακα με διάσταση 8 δισεκατομμυρίων ο οποίος μοντελοποιεί τη δομή του Παγκόσμιου Ιστού. Αυτό θα κάνουμε και εμείς σε αυτή την εργασία, θα προσπαθήσουμε να βρούμε αυτό το ιδιοδιάνυσμα.