Η περιήγηση σε παραδοσιακούς οικισμούς και ο τρόπος εύρεσης πορείας του επισκέπτη σε μη οικείο περιβάλλον : - Μήτρου, Ελένη (2012)
Το αντικείμενο που πραγματεύεται η εργασία είναι η περιήσηση σε παραδοσιακούς οικισμούς. Με τον όρο "περιήγηση" εννοούμε τον τρόπο εύρεσης πορείας (wayfinding) σε ένα μη οικείο περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει πολεοδομική πολυπλοκότητα. Αρχικά, ο στόχος της εργασίας είναι να μελετηθούν οι γνωστικές απεικονίσεις που δημιουργούν οι επισκέπτες για ένα νέο περιβάλλον καθώς και η διερεύνηση όρων που αφορούν την περιήγηση σε ένα άγνωστο περιβάλλον, που έχουν αντληθεί από τη διεθνή βιβλιογραφία. Οι όροι αυτοί ως επί των πλείστων αφορούν νοητικές αναπαραστάσεις οι οποίες είναι δρόμοι και άλλα γραμμικά στοιχεία. Επίσης είναι έννοιες όπως είναι επί παραδείγματι τα σημεία αναφοράς (τοπόσημα), οι κατευθύνσεις, τα όρια, οι περιοχές και οι κόμβοι. Η εργασία κάνει εφαρμογή των προτεινόμενων μεθόδων, και γενικότερα του τρόπου διερεύνησης που αναπτύσσει, στην ειδική περίπτωση της πόλης της Ερμούπολης της Σύρου. Στόχος της έρευνας αυτής είναι ο προσδιορισμός της αιτίας από την οποία εκπηγάζει η δυσχέρεια στην εύρεση του προσανατολισμού από τον επισκέπτη της συγκεκριμένης πόλης, μέσω της χρήσης γνωστών επιστημονικών τεχνικών (ερωτηματολόγιο, χάρτες σκεδασμού (σκίτσα χαρτών), σημείωση σε χάρτη (pointing).