Σχεδιασμός συστήματος μεταφοράς και μεταποίησης απορριμμάτων με ανάκτηση των ενεργειακών του απαιτήσεων : - Ατζινάς, Χρήστος (2011)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία, αναφέρεται στο σχεδιασμό ενός νέου συστήματος μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων με ανάκτηση ενέργειας. Το σύστημα βρίσκει εφαρμογή στον τομέα των μέσων μεταφοράς στερεών αποβλήτων. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται ένα σύστημα καύσης απορριμμάτων, το οποίο με την ενέργεια που ανακτά, εξυπηρετεί τις ιδίες ενεργειακές του απαιτήσεις, για την μεταφορά και επεξεργασία των στερεών αποβλήτων πριν την τελική διάθεσή τους. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα ενός τέτοιου συστήματος, οι επιπτώσεις στο σύνολο της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και η καταγραφή των προδιαγραφών για τον σχεδιασμό του. Η μελέτη διευρύνεται σε μία περίπτωση εφαρμογής, με την ανάπτυξη ενός σεναρίου χρήσης, στο ευρύτερο φάσμα των κυκλαδίτικων νήσων. Στην περίπτωση αυτή, ένα φορτηγό πλοίο μετατρέπεται σε "απορριμματοφόρο", το οποίο μεταποιεί με ανάκτηση ενέργειας τα απορρίμματα που συλλέγει και μεταφέρει από τα νησιά-σταθμούς, χρησιμοποιώντας τα ίδια τα απορρίμματα για τις ενεργειακές του ανάγκες. Η επιλογή των εργασιών αυτών έγινε έπειτα από έρευνα στο χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου διαπιστώθηκε πέρα από τα λοιπά διαχειριστικά προβλήματα ότι η μεταφορά τους αποτελεί μία πολύ δαπανηρή (40%-60% των λειτουργικών εξόδων) διαδικασία, η οποιά εξυπηρετεί μόνο την μετακίνηση των απορριμμάτων χωρίς να μεσολαβεί κανενός είδους περαιτέρω διαχείρισή τους. Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος είναι: Ο μηδενισμός των ΧΥΤΑ και των ανεξέλεγκτων χώρων ταφής στα νησιά. Η εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ανάκτησης από την καύση των απορριμμάτων στις διαδικασίες μεταφοράς. Η σημαντική μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων που διατίθενται για ταφή. Ενεργειακό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες μέσω της απομακρυσμένης κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Ελευθερία επιλογής ΧΥΤΥ για την αποφυγή αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.