Η σχεδίαση φωτισμού διευρύνει την αρχιτεκτονική συνθετική διαδικασία : - Χριστοδούλου, Κωνσταντίνος Γ. (2011)
Το φως είναι ένα από τα κυριότερα μέσα αντίληψης του εμπειρικού κόσμου. Ο φυσικός φωτισμός παρέχεται άπλετα από την μοναδική φυσική πηγή φωτός, τον ήλιο. Το τεχνητό φως είναι μία ανθρώπινη ανακάλυψη που παρέχει περισσότερες χρήσιμες-λειτουργικές ώρες την ημέρα. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία προσεγγίσεων, μεθοδολογιών και στοιχείων που προσδιορίζουν πολλές δυνατότητες για τις εφαρμογές του τεχνητού φωτισμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ανάπτυξη ενός νέου σχεδιαστικού πεδίου, της μελέτης φωτισμού. Το τεχνητό φως είναι ένα σύνθετο στοιχείο το οποίο μπορούμε να το πλάσουμε, να το περιορίσουμε ή να το οργανώσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η μεταβλητότητα και ο εφήμερος χαρακτήρας. Συνεπώς, είναι ένα άυλο στοιχείο που διευρύνει την έννοια της υλικότητας στην αρχιτεκτονική και μετασχηματίζει την συνθετική διαδικασία. Η διαδικασία διερεύνησης πραγματοποιημένων εφαρμογών τεχνητού φωτισμού σε υπάρχοντα κτίρια είναι ο τρόπος να κατανοηθεί ο ρόλος της σχεδίασης φωτισμού στην αρχιτεκτονική συνθετική διαδικασιά. Η καταγραφή και η σύγκριση των διαφορετικών μεθοδολογιών έχει ως στόχο να αποκαλύψει τους τρόπους και τις τεχνικές με τις οποίες το τεχνητό φως μπορεί να αναδείξει, να μετασχηματίσει ή και να μεταλλάξει την αρχιτεκτονική/σχεδιαστική ταυτότητα του κτιρίου.