Συγκριτική μελέτη και αξιολόγηση κρυπτογραφικών βιβλιοθηκών ανοιχτού κώδικα : - Δαγκλής, Ιάκωβος (2012)
Στα πλαίσια εκπόνησης της παρούσας διπλωματικής εργασίας πραγματοποιείται ία αναλυτική περιγραφή των πιο γνωστών και ευρέως διαδεδομένων κρυπτογραφικών βιβλιοθηκών ανοικτού κώδικα.Ένας ακόμη στόχος της εργασίας είναι η σύγκριση των βιβλιοθηκών, όσον αφορά την ταχύτητα εκτέλεσης συγκεκριμένων συμμετρικών και ασύμμετρων αλγορίθμων.Για την προγραμματιστική προσέγγιση της μελέτης επιλέχθηκαν οι γλώσσες προγραμματισμού C και C++, το λειτουργικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Ubuntu 10.04, ως compiler χρησιμοποιήθηκε το gcc 4.1 και για περιβάλλον υλοποίησης χρησιμοποιήθηκε το Geany. Ο στόχος των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν είναι να υπολογίσουν τον χρόνο εκτέλεσης των αλγορίθμων. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν σε διαγράμματα με χρήση του προγράμματος Matlab. Τα συγκριτικά τεστ εκτελέσθηκαν σε δύο υπολογιστές με διαφορετικές αρχιτεκτονικές και ταχύτητα CPU για να έχουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία στα αποτελέσματα.Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στις έννοιες της κρυπτογραφίας και στην ανάγκη ύπαρξης των ελεύθερων κρυπτογραφικών βιβλιοθηκών ανοικτού κώδικα. Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά στους αλγόριθμους που καλούνται οι βιβλιοθήκες να υλοποιήσουν. Στο 2ο κεφάλαιο παρουσιάζονται εν συντομία, οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της κάθε κρυπτοβιβλιοθήκης.Στο 3ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα όλων των πραγματοποιούμενων συγκριτικών δοκιμών καθώς και ο σχολιασμός τους. Τέλος, στο 4ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη των βιβλιοθηκών και την ανάλυση των αποτελεσμάτων.