Μελέτη και ανασκόπηση κακόβουλου λογισμικού για κινητές συσκευές : - Παλλαδινός, Άγγελος (2012)
Είναι γεγονός ότι οι έξυπνες συσκευές έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε πανίσχυρα εργαλεία γενικής χρήσης, ενώ είναι εξοπλισμένες με εξελιγμένο και ισχυρό υλικό αλλά και λογισμικό. Η τεχνολογική αυτή ανάπτυξη των έξυπνων συσκευών τις έχει καθιερώσει σαν καθημερινό εργαλείο για πάρα πολλούς χρήστες, καθώς είναι πια πολύ απλό και εύκολο να πραγματοποιεί κανείς καθημερινές εργασίας όπως ο έλεγχος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή η επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων. Πλέον κυκλοφορούν έξυπνες συσκευές οι οποίες διαθέτουν παρόμοια επεξεργαστική ισχύ με αρκετά desktop συστήματα, δίνοντας υπεραρκετή ισχύ για την εκτέλεση οποιασδήποτε διεργασίας στις συσκευές αυτές, οι οποίες εύκολα μετατρέπονται σε συσκευές διασκέδασης και σε εργαλεία δουλειάς. Μάλιστα πρόσφατα οι έξυπνες συσκευές ξεπέρασαν σε ζήτηση τους άλλοτε καθιερωμένους υπολογιστές. Όμως η ραγδαία αυτή διάδοση της χρήσης των συσκευών αυτών, έχει τραβήξει τα βλέμματα επίδοξων κακόβουλων χρηστών, οι οποίοι βλέπουν ένα νέο χώρο να ανοίγεται μπροστά τους προκειμένου να δημιουργήσουν νέες κακόβουλες εφαρμογές. Ήδη από τον πρώτο καιρό εμφάνισης του Symbian OS και του λειτουργικού συστήματος της Microsoft Windows Mobile έκαναν την εμφάνιση τους και τα πρώτα κακόβουλα λογισμικά τα οποία στόχευαν τις συγκεκριμένες πλατφόρμες. Με την εμφάνιση νέων συσκευών και νέων πιο εξελιγμένων λειτουργικών συστημάτων όπως είναι το iOS της Apple και το Android της Google, επήλθε μια ραγδαία ανάπτυξη νέων πιο επικίνδυνων κακόβουλων προγραμμάτων. Πλέον τα προγράμματα αυτά εκτελούν πιο εξειδικευμένες λειτουργίες και έχουν μηχανισμούς απόκρυψης της παρουσίας τους από το χρήστη-θύμα. Οι δημιουργοί τους επίσης έχουν διαφορετικούς στόχους από ότι είχαν στα πρώτα βήματα τους, με κυρίαρχους σκοπούς την πρόκληση οικονομικής ζημίας για τους χρήστες-θύματα καθώς και την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων από αυτούς. Η αύξηση αυτή του αριθμού των κακόβουλων πογραμμάτων έχει επηρεάσει ακόμα και τα επίσημα κέντρα διαμοίρασης εφαρμογών για κάθε πλατφόρμα, όπως είναι το App Store της Apple και το Android Market της Google, στα οποία ανιχνεύτηκαν κακόβουλες εφαρμογές, τις οποίες είχαν ήδη κατεβάσει αρκετοί χρήστες πριν αφαιρεθούν. Είναι φανερό ότι οι συσκευές αυτές έχουν διευκολύνει αρκετές πτυχές της καθημερινότητας των χρηστών τους, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία από κακόβουλα λογισμικά τα οποία καραδοκούν προκειμένου να υποκλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή να μολύνουν συσκευές με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.