Διεθνή πρότυπα ελέγχου πληροφοριακών συστημάτων - εφαρμογή στην εθνική ασφαλιστική : - Κακούρα, Βασιλική (2012)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία διακρίνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι θεωρητικό όπου αναλύεται μια σειρά εννοιών στο χώρο της εταιρικής διακυβέρνησης, της διακυβέρνησης των πληροφοριακών συστημάτων, των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και των ελέγχων στα πληροφοριακά συστήματα. Επίσης αναλύονται διεθνή πρότυπα (COSO, COBIT) και βέλτιστες πρακτικές (ITIL) εσωτερικών ελέγχων καθώς και η ισχύουσα νομοθεσία των Η.Π.Α. (Sarbanes - Oxley). Το δεύτερο μέρος βασίζεται σε πρακτική άσκηση όπου διεξήχθηκαν έλεγχοι στις διαδικασίες του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων SAP στην ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική εταιρεία. Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι δύο κατηγοριών: α) Manage Access τόσο σε επίπεδο εφαρμογών όσο και σε επίπεδο βάσης δεδομένων και β) Manage Change σε επίπεδο εφαρμογών. Τα αποτελέσματα των ελέγχων χρησιμοποιήθηκαν τόσο από τους εσωτερικούς ελεγκτές όσο και από τους εξωτερικούς ελεγκτές και αποτελούν μέρος των εκθέσεων αξιολόγησης εσωτερικού ελέγχου για το 2011.