Ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο, πρόσβαση σε πληροφορία, διαχείριση ιστολογίων και ομάδων συζήτησης : - Μπούτα, Ευαγγελία (2012)
Η Εργασία ξεκινάει με αναφορά στην σημασία της ελευθερίας έκφρασης καθώς και στην κατοχύρωση της τόσο από το ελληνικό όσο και από το διεθνές δίκαιο. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η δομή και τα χαρακτηριστικά των blogs και των forums καθώς και θέματα που ανέκυψαν από τη δημιουργία των ιστολογίων όπως οι πράξεις συκοφαντικής δυσφήμησης ή εξύβρισης, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας κ.ο.κ.Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στην ελευθερία της πληροφόρησης καθώς και στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και της ιδιωτικότητας. Κρίσιμο, επίσης, είναι και το θέμα της άρσεως του απορρήτου στο χώρο των ιστολογίων για τη διερεύνηση του ιδιοκτήτη-διαχειριστή ενός συγκεκριμένου ιστολογίου( η αλλιώς ιστολόγου) σε περίπτωση αναρτήσεως προσβλητικών δημοσιεύσεων. Τίθεται συνεπώς, το θέμα της ανωνυμίας των ιστολογίων και της ελευθερίας της έκφρασης και διάδοσης ιδεών μέσω της ανωνυμίας.Έπειτα θα γίνει αναφορά σχετικά με την υπαγωγή των ιστολογίων στις προστατευτικές διατάξεις περί τύπου και ραδιοτηλεοράσεως αλλά και στις διατάξεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο και την κοινωνία της πληροφορίας όπου θα παρουσιασθεί και η σχετική νομολογία. Τέλος θα προταθεί η μέθοδος του ψηφιακού πιστοποιητικού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν από τα ιστολόγια καθώς και ένας κώδικας δεοντολογίας για τους χρήστες αυτών. Η αντιμετώπιση του θέματος σε παγκόσμιο επίπεδο καθίσταται επιτακτική δεδομένης της παγκοσμιοποιήσεως του διαδικτύου.