dbMark : - Κυριακόπουλος, Σταύρος (2012)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία ασχολούμαστε με διάφορα θέματα, που σχετίζονται με το πεδίο της ψηφιακής υδατογράφησης και ειδικότερα την ψηφιακή υδατογράφηση βάσεων δεδομένων, όπως οι λόγοι για τους οποίους καταφεύγουμε στην ψηφιακή υδατογράφηση, οι προκλήσεις, η ταξινόμηση των τεχνικών κτλ. Θα παρουσιάσουμε όλες τις επιθέσεις που μπορεί να εξαπολύσει ένας κακόβουλος χρήστης στην προσπάθεια του να καταστρέψει ή να επηρεάσει τα στίγματα της πνευματικής ιδιοκτησίας που υπάρχουν σε μία υδατογραφημένη βάση δεδομένων. Θα μιλήσουμε επίσης και για τις μετρικές που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να αξιολογήσουν τους αλγόριθμους ψηφιακής υδατογράφησης και πόσο καλά αποδίδουν σε σχέση με τους στόχους τους. Ο κύριος σκοπός μας ήταν η δημιουργία του dbMark, που αποτελεί ένα σύστημα συγκριτικής αξιολόγισης για σχήματα ψηφιακής υδατογράφησης σχεσιακών βάσεων δεδομένων. Το dbMark περιλαμβάνει όλες τις πιθανές επιθέσεις σε ψηφιακά υδατογραφημένες βάσεις, οι οποίες και αναλύονται στην παρούσα διπλωματική, όπως επίσης και τις περισσότερες μετρικές αξιολόγησης στις οποίες αναφερόμαστε εκτενώς. Το κύριο πλεονέκτημα του dbMark είναι η αρχιτεκτονική βιβλιοθηκών με την οποία σχεδιάστηκε, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του προγράμματος να υλοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους τεχνικές υδατογράφησης/ επιθέσεις/ μετρικές αξιολόγισης, εκτός απο τις ήδη υπάρχουσες υλοποιήσεις που περιλαμβάνει το dbMark. Το dbMark περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, υλοποίηση της πιο διάσημης τεχνικής ψηφιακής υδατογράφησης βάσεων δεδομένων, η οποία προτάθηκε απο τους ερευνητές Agrawal και Kiernan [AK02], σε μορφή βιβλιοθήκης, η οποία δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας την προαναφερθήσα αρχιτεκτονική.