Περιβάλλοντα δυναμικής γεωμετρίας και η διδακτική αξιοποίησή τους : - Ματσαβέλα, Μαρία (2011)
Είναι ευρέως γνωστό, και από σχετικές έρευνες και από τη σχολική πρακτική, ότι η διδασκαλία και η εκμάθηση της γεωμετρίας παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες και προβλήματα. Τα προβλήματα κυρίως έχουν να κάνουν με το πώς οι μαθητές αντιλαμβάνονται τις έννοιες της γεωμετρίας, τα σχήματα, τις ιδιότητες και τις αποδείξεις. Το «πρόβλημα» της γεωμετρικής απόδειξης γίνεται πιο ενδιαφέρον όταν οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα τα λογισμικά Δυναμικής Γεωμετρίας (Cabri, C.A.R., Sketchpad, EucliDraw κ.ά) χρησιμοποιούνται στην τάξη ως εργαλεία για τη διδασκαλία της γεωμετρίας με στόχο την καλύτερη κατανόηση των εννοιών της γεωμετρίας από τους μαθητές. Ωστόσο, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και την εκμάθηση της γεωμετρίας τίθεται υπό αμφισβήτηση και εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο η παρουσία και η χρήση ενός λογισμικού Δυναμικής Γεωμετρίας μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να εξαφανίσει τα υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Παρ`όλα αυτά, ένα λογισμικό εκμάθησης γεωμετρίας ως εκπαιδευτικό εργαλείο δε μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο του δασκάλου, όμως μέσω της χρήσης του μπορεί να μετατραπεί σε «εργαλείο ελέγχου της κατασκευής», πράγμα που μπορεί εύκολα να συμπληρώσει το ρόλο του δασκάλου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει μέσα από μια σειρά ενδεικτικών μελετών που πήραν μέρος σε σχολεία του εξωτερικού, την αποδοτικότητα και τη χρησιμότητα των λογισμικών εκμάθησης γεωμετρίας στη διδασκαλία των μαθηματικών.