Μέθοδοι εύρεσης πολλαπλών έκτροπων παρατηρήσεων (outliers) σε γραμμικά μοντέλα : - Παπαζερβέας, Σωτήριος (2011)
Τα γραμμικά μοντέλα παλινδρόμησης χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για την ανάλυση δεδομένων που προέρχονται από διάφορες επιστημονικές περιοχές. Η ύπαρξη πολλαπλών έκτροπων παρατηρήσεωνστα προς ανάλυση δεδομένα μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα αποτελέσματα και κακές εκτιμήσεις.Μια συνήθης τακτική είναι οι παρατηρήσεις αυτές να αναζητούνται και να αφαιρούνται από το σύνολο των δεδομένων μας. Αν οι έκτροπες παρατηρήσεις είναι λίγες τότε αρκετές από τις γνωστές μεθόδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τις ανιχνεύσουν.Αν όμως οι έκτροπες παρατηρήσεις είναι πολλές τότε ο εντοπισμός τους είναι ένα δύσκολο ερευνητικό πρόβλημα. Στην εργασία αυτή θα συνοψίσουμε κάποιες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος και θα τις υλοποιήσουμε στην γλώσσα προγραμματισμού matlab. Στη συνέχεια θα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα που δίνουν και θα σχολιάσουμε την απόδοση τους με χρήση παρόμοιων δεδομένων. Τέλος θα δώσουμε κάποιες προτάσεις και θα εξάγουμε τα συμπεράσματα μας.