Βελτιστοποίηση κατασκευών : - Χριστοδούλου, Πέτρος (2010)
Έρευνα και ανάλυση της μεθόδου της βελτιστοποίησης και των σύγχρονων αλγορίθμων βελτιστοποίησης. Εξετάζονται στο περιβάλλον του Ansys Workbench, τρία παραδείγματα τοπολογικής βελτιστοποίησης και βελτιστοποίησης της μορφής και συγκρίνονται με τα αποτελέσματα των βιβλιογραφικών αναφορών. Στη συνέχεια γίνεται εισαγωγή στα βασικά δομικά στοιχεία των αεροσκαφών και χρησιμοποιώντας τα εξαγόμενα από το Ansys αποτελέσματα της μορφολογικής βελτιστοποίησης ενός τμήματος της ατράκτου του αεροσκάφους, πραγματοποιείται ανάλυση τοπολογικής βελτιστοποίησης. Θεωρώντας ως μεταβλητές βελτιστοποίησης τις διαστάσεις των αξονικών και εγκάρσιων νευρώσεων της ατράκτου, επιλέγεται η βέλτιστη τοπολογία του τμήματος αυτού. Ο συνδυασμός δηλαδή εκείνων των μεταβλητών που ελαχιστοποιούν την αντικειμενική συνάρτηση (ελαχιστοποίηση τάσεων - ελαχιστοποίηση βάρους).