MILC Symbian : - Αβραμίδης, Στυλιανός (2011)
Τα τελευταία χρόνια τα κοινωνικά δίκτυα διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας.Πλέον, εφαρμογές κοινωνικήε δικτύωσης χρησιμοποιούνται ευρέως και σε κινητές συσκευές με τη μορφή mobile social networks. Παρόλα αυτά, η εξάπλωσή τους δημιούργησε αρκετά προβλήματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας για τους χρήστες τους. Πλέον δεν διακυβεύονται μόνο τα προσωπικά στοιχεία τους αλλά και η πραγματική τους θέση στο χώρο όπως και οι συνήθειες της καθημερινής τους ζωής. Δυστυχώς, οι περισσότερες εφαρμογές δε δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Αυτό το κενό δοκιμάζει να καλύψει η εφαρμογή MILC. Το MILC προσφέρει ένα αποδεκτό επίπεδο ασφαλείας και ταυτόχρονα σέβεται την ιδιωτικότητα του τελικού χρήστη. Προς το παρόν έχουν υλοποιηθεί εφαρμογές πελάτες του MILC για τα λειτουργικά συστήματα Windows, Linux , Mac και Android. Στην παρούσα διπλωματική υλοποιούμε την εφαρμογή πελάτη MILC για κινητές συσκευές με το λειτουργικό σύστημα Symbian. Το εν λόγω λειτουργικό σύστημα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Επίσης, αναλύουμε τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τα mobile social networks. Σκοπός μας είναι όχι μόνο να οριοθετήσουμε τα προβλήματα αυτά σε ένα θεωρητικό πλαίσιο αλλά και να αναπτύξουμε τους μηχανισμούς που ενσωματώνει το MILC προκειμένου να τα αντιμετωπίσει. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε την αρχιτεκτονική του συστήματος, και παρουσιάζουμε την πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για το πρόγραμμα πελάτη Symbian. Επίσης, παρουσιάζουμε και αναπτύσσουμε τις ιδιαιτερότητες που ενέχει ένα porting project σε δημοφιλή λειτουργικά συστήματα κινητών συσκευών. Τέλος, παραθέτουμε συμπληρωματική τεκμηρίωση για το MILC σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε μελλοντική περαιτέρω επέκταση του MILC σε άλλες πλατφόρμες.