Werckmeister harmoniak - Tarr, Bela 1955-; Tarr, Bela 1955-; Rudolph, Lars 1966- (Ταινιοθήκη του Σινεμά, 2000)
"Στην κεντρική πλατεία μιας φτωχικής, παρηκμασμένης επαρχιακής πόλης, εκατοντάδες άνθρωποι στέκονται γύρω από μία σκηνή τσίρκου και περιμένουν να δουν την κεντρική ατραξιόν: το βαλσαμωμένο κουφάρι μιας αληθινής φάλαινας. Μόνος μέσα στο ανώνυμο πλήθος, ο Βαλούσκα, ένας αλαφροΐσκιωτος ταχυδρομικός υπάλληλος, έντρομος και σοκαρισμένος, γίνεται μάρτυρας της βίας, που ενθαρρύνει η μυστηριώδης, σκοτεινή φιγούρα του Πρίγκηπα, μετά την εμφάνιση του κτήνους. Μίση, πάθη και φιλοδοξίες θεριεύουν την εξέγερση των χωρικών και ο Βαλούσκα φαίνεται να είναι ο μόνος υπερασπιστής μιας ανθρωπότητας που βαίνει προς εξαφάνιση, μαχόμενος κόντρα στον σκοταδισμό που απειλεί τον κόσμο, έτσι ώστε να μην χάσει την πίστη του σε αυτόν". - Περίληψη από τη θήκη.