Μελέτη της ενεργειακής απόδοσης παθητικών ηλιακών συστημάτων για την βελτίωση της θερμικής άνεσης των κτιρίων : - Χιλιαρχάκη, Ευσταθία (2010)
Τα παθητικά ηλιακά συστήματα είναι χαρακτηριστικά στοιχεία ενός κτιρίου. Έχουν σημαντικό ρόλο στην σωστή συμπεριφορά ενός κτηρίου λόγω των θερμοκρασιακών αλλαγών που προέρχονται από το περιβάλλον. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός ενός κτιρίου αναφέρεται στη μελέτη των ανοιγμάτων, τοίχων και ηλιακών χώρων που αποτελούν κατά βάση το κέλυφος ενός κτηρίου. Τα παραπάνω δομικά μέρη πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αποδίδουν στο κτήριο θερμότητα χωρίς να το επιβαρύνουν από υπερθερμάνσεις την θερινή περίοδο αλλά και από ψυχρές θερμοκρασίες κατά την χειμερινή περίοδο του έτους και χωρίς να γίνεται χρήση άλλων πηγών θέρμανσης ή ψύξης. Τα παθητικά ηλιακά συστήματα αποτελούν "ήπιες" τεχνικές και τεχνολογίες, στην ουσία κατασκευές ενταγμένες στο κέλυφος, οι οποίες επαυξάνουν τη δυνατότητα απορρόφησης της ηλικιακής ενέργειας ή γενικά συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια. Οι τόιχοι Trombe θεωρούνται από τα πιο σημαντικά παθητικά συστήματα έμμεσης εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, όπου το βασικό στοιχείο αποθήκευσης της θερμότητας είναι ένας τοίχος από συμβατικά υλικά (πέτρες, τούβλα, μπετόν).