Σύστημα σκίασης χώρου διημέρευσης κατοικίας : - Rahmatkhah, Pezhman (2011)
Τα συστήματα σκίασης σκοπεύουν, με ποικίλους τρόπους, στη βελτίωση μικροπεριβάλλοντος του χώρου στον οποίο εφαρμόζονται. Οι χώροι κατοίκισης, αποτελόντας τα κατεξοχήν "δοχεία ζωής" της σύγχρονης κοινωνίας, διαμορφώνονται κάτω από τις επιδράσεις λειτουργικών, κοινωνικών, πολιτισμικών, οικονομικών, τεχνολογικών, κλιματικών και άλλων τοπικών παραγόντων, σχηματίζοντας το κέλυφος της κατοικίας. Η αλληλεπίδραση των χώρων αυτών με το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται στις περιοχές των απαραίτητων για τη λειτουργία της κατοικίας ανοιγμάτων. Η αλληλεπίδραση αυτή απαιτεί τη ρύθμιση τόσο των αναγκών του εσωτερικού όσο και του βαθμού επιρροής των εξωτερικών συνθηκών στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του κελύφους. Ο ηλιασμός, ο φυσικός φωτισμός και αερισμός, η οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον (θέα), ο θόρυβος, η πρόσβαση και οι καιρικές συνθήκες, είναι οι παράγοντες εκείνοι που καλούνται να ελεγχθούν μέσω των κουφωμάτων και των συστημάτων σκίασης, που εφαρμόζονται πάνω ή και κοντά στα ανοίγματα. Οι εφαρμογές των συστημάτων σκίασης είναι μέχρι τώρα πολλές και καλύπτουν με διαφορετικό τρόπο τους διαφορετικούς συνδυασμούς αναγκών. Η σύνθεση ενός συστήματος σκίασης προορισμένο να ελέγξει το άμεσο ηλιασμό ενισχύοντας το φυσικό φωτισμό και την ορατότητα από το ίδιο σύστημα, αποτελεί το αντικείμενο της σχεδιαστικής έρευνας. Με την επιλογή ενός σεναρίου χρήσης που να μεγιστοποιεί τις ανάγκες αυτές εξάγονται οι σχεδιαστικές προδιαγραφές ως λειτουργικές απαιτήσεις, χαρακτηριστικά και περιορισμοί του συστήματος σκίασης. Μέσω διαφορετικών ιδεών οι οποίες αξιολογούνται ως προς την ικανοποίηση των σχεδιαστικών προδιαγραφών επιλέγεται προς σχεδιασμό η επικρατέστερη πρόταση. Οι γενικές προδιαγραφές εξειδικεύονται και ιεραρχούνται ανάλογα με την περίπτωση μελέτης. Όλα αυτά στο πλαίσιο της χρησιμοποίησης των διαθέσιμων μέσων τα οποία διαρκώς μεταβάλλονται κάτω από την τεχνολογική εξέλιξη και τις επιταγές της προστασίας του περιβάλλοντος.