Μελέτη της διαδικασίας φαγητού στο αεροπλάνο : - Πετράτου, Μαρία (2011)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται μια έρευνα της διαδικασίας του φαγητού στο αεροπλάνο και μια σχεδιαστική προσέγγιση για την προσφορά του γεύματος στο επιβατικό κοινό κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μέσα από την έρευνα συλλέγονται δεδομένα, τα οποία ύστερα από την επεξεργασία τους, οδηγούν στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αναδεικνύουν. Η σχεδιαστική προσέγγιση που πραγματοποιείται έχει ως βασικό σκοπό την επίλυση αυτών των προβλημάτων και την γενικότερη ενίσχυση της ποιότητας του ταξιδιού των επιβατών με ένα τόσο σύγχρονο μέσο όσο είναι το αεροπλάνο. Το θέμα της συγκεκριμένης εργασίας προέκυψε από την αναζήτηση αρχικά παραγόντων που επηρεάζουν τη δυσφορία που παρατηρήθηκε στους επιβάτες που βρίσκονται στον χώρο του αεροπλάνου κατά την πτήση. Ύστερα από μια πρώτη έρευνα διαπιστώθηκε ότι το γεύμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την διάθεση και την άνεση του επιβάτη κατά την πτήση. Σε επόμενη έρευνα, παρατηρήθηκαν σημαντικά προβλήματα στον τρόπο προσφοράς του γεύματος προς τους επιβάτες, τα οποία μελετώνται στην εργασία, ενώ προτείνεται πιθανή επίλυση αυτών.