Μια διερευνητική μελέτη συμπεριφοράς σε καταστάσεις προσπέρασης : - Σπανού, Γεωργία-Ελεάνα (2010)
Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας αποτελεί η εύρεση και αναγνώριση πιθανών συμπεριφορών που υιοθετούνται από τους οδηγούς ώστε να προβούν σε έναν επιτυχή ελιγμό προσπέρασης, υπό συνθήκες αντίθετα διερχόμενης κίνησης και μη, με κύριο ζητούμενο την κατανόηση του ελιγμού της προσπέρασης και των παραγόντων που την επηρεάζουν, πέρα από περιορισμούς του οπτικού συστήματος για χώρο-χρονικές εκτιμήσεις. Στην παρούσα εργασία, λοιπόν, μελετάται η προσπέραση ως έργο της οδηγικής δραστηριότητας και διερευνώνται οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Εξετάζεται λεπτομερώς ολόκληρη η σκηνή που εξελίσσεται ο ελιγμός της προσπέρασης, εφαρμόζοντας ένα νέο μεθοδολογικό πλαίσιο για τη μελέτη του συγκεκριμένου πεδίου σε νατουραλιστικές συνθήκες. Αναλυτικότερα: στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή στην έννοια της οδηγικής δραστηριότητας και της οδηγικής συμπεριφοράς μέσω της επισκόπησης ορισμένων μοντέλων που αποτελούν ορόσημα του τρόπου αντίληψής τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια επισκόπηση και ανάλυση των διαφόρων μεθοδολογικών υποδειγμάτων και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται από τους ερευνητές/μελετητές για την διερεύνηση και εξέταση της οδηγικής δραστηριότητας. Τα διάφορα αυτά μεθοδολογικά υποδείγματα αναλύονται εξετάζοντας την εγκυρότητα και την αξιοπιστία που προσδίδουν σε μία μελέτη μέσω των παραγόντων που λαμβάνουν υπόψη και του πλαισίου τους. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μία προσπάθεια συνεκτικής διατύπωσης των ερευνητικών συμπερασμάτων που έχουν προκύψει από τις διάφορες προυπάρχουσες μελέτες, ώστε να μπορέσουν να αναδυθούν σημαντικά ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και διερεύνησης, όσον αφορά στον ελιγμό της προσπέρασης. Τέλος, στα επόμενα κεφάλαια αναλύεται η εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης που περιλαμβάνει την επιλογή της μεθόδου, την επεξεργασία των δεδομένων, τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων, καθώς και τα εξαγόμενα συμπεράσματα.