Διαδραστικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις σε εξωτερικούς χώρους : - Κόλλια, Μαριλένα (2009)
Η διπλωματική εργασία αφορά τη μελέτη των καλλιτεχνικών διαδραστικών εγκαταστάσεων σε εξωτερικούς χώρους. Παρουσιάζονται καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις μέσα από μια ιστορική αναδρομή όπου γίνεται και αναφορά σε κινήματα που επηρέασαν τη μορφή των εγκαταστάσεων όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Στη συνέχεια γίνεται μία εκτεταμένη μελέτη σχετικα με τον εξωτερικό δημόσιο χώρο. Αναφέρετε η σημασία των δημόσιων χώρων στη ζωή των ανθρώπων και παρουσιάζεται το πως οι δημόσιοι χώροι εμπλουτίζονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας η οποία αλλάζει τα τελικά χαρακτηριστικά του χώρου και τον τρόπο που προσλαμβάνονται οπτικές και ακουστικές πληροφορίες. Ο χώρος δεν είναι μόνο ένα σκηνικό αλλά επηρεάζει τον τρόπο που βιώνουν οι άνθρωποι το έργο. Οι διαδραστικές εγκαταστάσεις προσπαθούν να συνεισφέρουν στην "αναγέννηση" του δημόσιου χώρου της σύγχρονης πόλης και στο "ζωντάνεμα" της κοινωνικής αλληλεπίδρασης στο πλαίσιο του περιβάλλοντος αυτού. Με τις διαδραστικές εγκαταστάσεις δεν θέλουμε να σχεδιάσουμε μια εμπειρία, αλλά τις "δυνατότητες" μέσα από τις οποίες οι χρήστες θα μπορούν να διαμορφώσουν μόνοι τους και να βιώσουν τη δική τους ο καθένας ιδιαίτερη εμπειρία. Στη συνέχεια παρουσιάζονται παραδείγματα διαδραστικών εγκαταστάσεων και αναλύεται με πιο τρόπο κάθε εγκατάσταση προσφέρει με το δικό της τρόπο στην αναγέννηση του δημόσιου χώρου και στη βελτίωση της επικοινωνίας των ανθρώπων. Παρουσιάζονται και αναλύονται οι βασικές κατηγορίες των επισκεπτών μιας εγκατάστασης και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν με την εγκατάσταση, τι στοιχεία τους προσελκύουν, πως αλληλεπιδρούν με το σύστημα και με τους άλλους συμμετέχοντες, τι συναισθήματα τους δημιουργούνται. Αναφέρονται σχεδιαστικές προτάσεις για την πιο επιτυχημένη σχεδίαση μιας εγκατάστασης. Σχολιάζεται ποια στοιχεία επηρεάζουν την επιτυχία ή την αποτυχία μιας εγκατάστασης και παρουσιάζονται μια σειρά από στοιχεία τα οποία πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν στη διαδικασία σχεδίασης μιας καλλιτεχνικής διαδραστικής εγκατάστασης σε εξωτερικό δημόσιο χώρο. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναλυτική μελέτη της εγκατάστασης Watch out, the eyes of the city, που έχει ήδη υλοποιηθεί στην Αθήνα το 2004, παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας της εγκατάστασης, γίνονται παρατηρήσεις και σχολιασμοί, αλλά και προτάσεις βελτίωσής της. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται αναλυτικά η σχεδίαση μιας καλλιτεχνικής διαδραστικής εγκατάστασης με κύριο στοιχείο το φως όπου γίνεται μελέτη και σχολιασμός άλλων διαδραστικών εγκαταστάσεων.