Η αναδυόμενη ισορροπία των αισθητικών και λειτουργικών στοιχείων στο εσωτερικό του αυτοκινήτου : - Τσεπέρκα, Βασιλική (2010)
Η παρούσα διπλωματική επιχειρεί να προσεγγίσει την σχεδίαση του εσωτερικού περιβάλλοντος του αυτοκινήτου ολιστικά, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους λειτουργικούς παράγοντες που υπεισέρχονται σε αυτή όσο και τους αισθητικους, οι οποίοι υποκινούνται από ένα σύμπλεγμα παραμέτρων που πολλές φορές είναι δύσκολο να οριστούν. Η εργασία ξεκινάει με μια ιστορική αναδρομή προσπαθώντας να εντοπίσει τα στοιχεία που καθιερώθηκαν, με το πέρασμα του χρόνου, στο εσωτερικό περιβάλλον του αυτοκινήτου. Η αιτία που αυτά αναπτύχθηκαν καθώς και το πώς αφομοιώθηκαν και εξελίχθηκαν αποτελούν στοιχεία που συνθέτουν το περιεχόμενο του πρώτου κεφαλαίου. Το πρωταρχικό έργο της οδήγησης, δηλαδή η λειτουργία που καλούνται να υπηρετήσουν τα στοιχεία που συνθέτουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου, απασχόλησε το δεύτερο κεφάλαιο. Μέσα από αυτό το κεφάλαιο φαίνεται το πώς μεταβάλλονται οι απαιτήσεις του πρωταρχικού έργου της οδήγησης σε σχέση με τις μεταβολές που παρατηρούνται τόσο στο οδηγικό περιβάλλον όσο και στο ίδιο το αυτοκίνητο. Εστιάζοντας στο πρωταρχικό έργο της οδήγησης δεν θα ήταν δυνατό να μη γίνει αναφορά στις συνθήκες που βοηθούν την επίτευξη αυτού και περιστρέφονται γύρω από τον ίδιο τον οδηγό. Έτσι στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μία εκτενής αναφορά στις διεθνείς σχεδιαστικές οδηγίες και προδιαγραφές καθώς και στις εργονομικές απαιτήσεις που καλείται να εκπληρώσει το εσωτερικό περιβάλλον ενός αυτοκινήτου ώστε η επιτέλεση του πρωταρχικού έργου της οδήγησης να γίνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Έχοντας κάνει μία εκτενή αναφορά στις λειτουργικές απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρώνει το εσωτερικό περιβάλλον ενός αυτοκινήτου θεωρήθηκε σκόπιμη μία προσέγγιση του αυτοκινήτου από μία πιο θεωρητική σκοπιά. Η κοινωνία και οι άνθρωποι φαίνεται να θέτουν και αυτοί τις δικές τους σχεδιαστικές οδηγίες και κατευθύνσεις, γεγονός που γίνεται κατανοητό στο τέταρτο κεφάλαιο αυτής της εργασίας. Το κεφάλαιο αυτό δείχνει πως το αυτοκίνητο αποτέλεσε ένα αντικείμενο που επέσυρε έννοιες που σχετίζονταν με την κοινωνία και τον άνθρωπο. Το αυτοκίνητο ως φορέας εννοιών φαίνεται να ήταν στοιχείο διάκρισης των κοινωνικών ομάδων και στοιχείο ενδεικτικό της αισθητικής των κοινωνιών στις οποίες εντάσσεται. Τα στοιχεία αυτά επηρέασαν την αισθητική του, τον τρόπο σχεδιασμού αλλά και την κατασκευή του. Έχοντας αναφέρει θεωρητικα τις συνισταμένες που ορίζουν την σχεδίαση αυτοκινήτου, στη συνέχεια θεωρήθηκε σκόπιμη μία μελέτη (πείραμα) εστιασμένη στα μορφολογικά στοιχεία που συνθέτουν το εσωτερικό περιβάλλον ενός αυτοκινήτου στη σύγχρονη εποχή. Ο στόχος της μελέτης είναι η εξέταση: α)αφενός του βαθμού στον οποίο ο σχεδιασμός του εσωτερικού περιβάλλοντος σύγχρονων αυτοκινήτων κατευθύνεται από τις παραμέτρους που αναφέρονται στα προηγούμενα καφάλαια (απαιτήσεις αδηγικής δρστηριότητας, εργονομικοί/λειτουγικοί παράγοντες και αισθητική) και β)του βαθμού συμβατότητας μεταξύ των παραμέτρων που καθορίζουν το οδηγικό καθήκον και γ)των κριτηρίων που υιοθετούν οι δυνητικοί χρήστες του προϊόντος για την αξιολόγησή τους. Στο σημείο αυτό τέθηκαν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που το εσωτερικό του αυτοκινήτου γίνεται αντιληπτό καθώς και με την ισορροπία μεταξύ των μορφολογικών στοιχείων του εσωτερκού του αυτοκινήτου, εκτιμώντας τον παράγοντα της οδηγικής εμπειρίας. Τα παραπάνω αναλύονται διεξοδικώς στα τέσσερα τελευταία κεφάλαια αυτής της διπλωματικής εργασίας.