Carmen - DeMille, Cecil B. (Cecil Blount) 1881-1959; DeMille, Cecil B. (Cecil Blount) 1881-1959; Farrar, Geraldine 1882-1967 (British Film Institute, 1998)
Στη Σεβίλη του 19ου αιώνα, μια σαγηνευτική τσιγγάνα, η Κάρμεν ξελογιάζει τον αφελή αξιωματικό του στρατού Don Jose. Ο Jose εγκαταλείπει την καριέρα του για την φλογερή τσιγγάνα. Η Κάρμεν όμως σύντομα παρατά τον Jose για έναν ταυρομάχο. Τρελαμένος από τη ζήλια ο Jose παρακαλά την Κάρμεν να γυρίσει κοντά του. Η τρομερή αφοσίωση της όμως στην ελευθερία θα οδηγήσει σε τραγωδία.