Εξέλιξη των ιδεών αρχαίων ελλήνων μαθηματικών : - Ελευθερόπουλος, Βασίλειος (2011)
Τεράστια ήταν η συμβολή του Αρχιμήδη τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εφαρμοσμένο επίπεδο, στο πλαίσιο της επιστήμης των μαθηματικών. Στο πρώτο κεφάλαιο ασχολούμαστε με τη γέννηση, την καταγωγή, τις σπουδές και τους ερευνητικούς κλάδους με τους οποίους ασχολήθηκε ο Αρχιμήδης. Επίσης, αναφέρονται οι σχέσεις και οι επιρροές που δέχτηκε από άλλους μαθηματικούς, τα διασωθέντα και απολεσθέντα συγγράμματά του και ο θάνατός του. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται ορισμένες από τις μηχανικές κατασκευές του Αρχιμήδη, όπως τα εμπρηστικά κάτοπτρα, το ατμοτηλεβόλο, το υδραυλικό ρολόι, ο ατέρμων κοχλίας, το πολύσπαστο, το πλανητάριο και το αραιόμετρο. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται η μέθοδος που ακολούθησε ο Αρχιμήδης για την προσέγγιση του π, γίνεται λόγος για την προέλευση και την ονομασία του αριθμού αυτού, περιγράφονται οι εφαρμογές του στη σύγχρονη εποχή και καταγράφεται το χρονολόγιό του.