Ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης διπλωματικών εργασιών για το τμήμα ΜΠΕΣ : - Γκιούλης, Αθανάσιος (2011)
Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της επιστήμης των υπολογιστών και γενικά της τεχνολογίας. Σε αυτή την εποχή όλες οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί , ιδιωτικοί ή δημόσιοι, ακόμα και οι κυβερνήσεις λειτουργούν με εφαρμογές που βασίζονται στα πληροφοριακά συστήματα. Αυτή η έξαρση και η στροφή προς τον κλάδο των υπολογιστών και της χρήσης της πληροφορίας έχει προκύψει λόγο της μεγάλης ευχρηστίας τους αλλά και της ταχύτητας που προσφέρουν.Ανέκαθεν η πληροφόρηση και γενικά τα δεδομένα συνιστούσαν τεράστια δύναμη για οποιοδήποτε και ένας από τους σημαντικότερους πόρους πολλών οργανισμών. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτή η δύναμη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνδυάζεται με ταχύτητα και τον αυτοματισμό. Συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι η εξαγωγή και συλλογή πληροφοριών από διάφορα μέσα καθώς και η απόδοση της προσπέλασής τους αλλά και η διάδοσή τους αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία κάθε οργανισμού. Όλα λοιπόν συνηγορούν στο ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή, όπου η πληροφορία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο ή ακόμη και πρωταγωνιστικό. Λύση λοιπόν αποτελεί η σωστή διαχείριση της πληροφορίας και των δεδομένων. Μέσω της ορθής διαχείρισης, τα έγγραφα συλλέγονται, ψηφιοποιούνται, ταξινομούνται και αρχειοθετούνται σε αποθηκευτικά μέσα, από όπου, με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορούν να ανακτηθούν, να προβληθούν και να εκτυπωθούν. Τα σημαντικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη χρήση τους αποτελούν σημαντική παράμετρο καλής λειτουργίας ενός οργανισμού και τους προσδίδουν τον τίτλο της πλέον σύγχρονης και αποτελεσματικής προσέγγισης του προβλήματος της συσσώρευσης εγγράφων και της γραφειοκρατίας. Η παρούσα πρακτική μελέτη βασίζεται πάνω σε αυτή την διαχείριση της πληροφορίας σε συνδυασμό με την ευκολία και την ταχύτητα που προσφέρουν τα πληροφοριακά συστήματα προς όφελος του πανεπιστημίου μας. Με την εφαρμογή αυτή προσπαθούμε να επιλύσουμε προβλήματα και να προσφέρουμε ταχύτατη εξυπηρέτηση όλων των φορέων του Πανεπιστημίου. Σκοπός μας είναι να απλοποιήσουμε και να αυτοματοποιήσουμε κάποιες διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο πανεπιστήμιο μας καθώς και να δημιουργήσουμε μια κοινή βάση αποθήκευσης και συλλογής όλων των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και εφαρμογών που πραγματοποιούνται στο πανεπιστήμιο μας με σκοπό την διεύρυνση των γνώσεων για όλους όσους το επιθυμούν. Την εργασία μας την αναλύσαμε ξεκινώντας από γενικά δεδομένα που αφορούν τις βάσεις και τις τεχνολογίες και σταδιακά περάσαμε στην εφαρμογή μας και με την ανάλυση των τεχνολογιών με τις οποίες δημιουργήσαμε την βάση αλλά και την ιστοσελίδα. Συγκεκριμένα στο 1ο κεφάλαιο αναφερθήκαμε εισαγωγικά στην εφαρμογή μας παραθέτοντας το σκοπό της εργασίας μας καθώς και σύγκριση με κάποιες παρόμοιες εφαρμογές που αναζητήσαμε σε άλλα πανεπιστήμια. Συνεχίζοντας στο 2ο κεφάλαιο αναφερθήκαμε στις Βάσεις Δεδομένων και στην SQL συγκεκριμένα , λόγω του ότι αυτή ήταν που χρησιμοποιήσαμε στην εφαρμογή μας. Αρχικά παραθέσαμε ιστορικά δεδομένα για τις βάσεις και συνεχίσαμε εκτενέστερα για να αναλύσουμε την SQL και ότι χρησιμοποιήσαμε εμείς. Στο 3ο κεφάλαιο επικεντρωθήκαμε στις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία της ιστοσελίδας. Αντίστοιχα με το προηγούμενο κεφάλαιο ξεκινήσαμε πάλι γενικευμένα περιγράφοντας ιστορικές πληροφορίες αλλά και λίγες πληροφορίες για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιήσαμε. Το 4ο κεφάλαιο αφορά την ανάλυση της εφαρμογής μας. Αναλύσαμε τις απαιτήσεις της εργασία μας , προχωρήσαμε στην ανάλυση της βάσης της διπλωματικής μας περιγράφοντας τις απαιτήσεις της βάσης και τελειώνοντας περιγράψαμε την ανάλυση των πινάκων της βάσης. Στο 5ο κεφάλαιο αναλύσαμε εκτενέστερα την παρουσίαση της εφαρμογής σε επίπεδο ιστοσελίδας. Προβάλαμε αναλυτικά κάθε σελίδα της εφαρμογής μας με print screen αναλύοντας την λειτουργίας κάθε μίας και χωρίζοντάς τες σε κατηγορίες χρηστών. Δλδ του φοιτητή ,του καθηγητή και του διαχειριστή. Το 6ο κεφάλαιο παρουσιάζει την ανασκόπηση της Διπλωματικής με κάποια συμπεράσματα καθώς αναφερόμαστε και σε πιθανές μελλοντικές επεκτάσεις στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί η εφαρμογή μας. Κλείνοντας αναπτύξαμε ένα ερωτηματολόγιο για την ικανοποίηση των χρηστών που επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα και παραθέσαμε τα αποτελέσματα από αυτή μας την έρευνα.