Σχεδιασμός συστήματος υποστήριξης αποφάσεων : - Οικονόμου, Δημήτριος Ε. (2009)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, παρουσιάζει μια σχεδιαστική μελέτη ενός συστήματος υποστήριξης αποφάσεων (DSS), βασισμένο σε πληροφοριακά συστήματα (IS), το οποίο προορίζεται για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και αποσκοπεί στη μείωση του χρόνου αντίδρασης των σωστικών μέσων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ένας σημαντικός παράγοντας για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης είναι η καλή διαχείριση των διαθέσιμων μέσων που έχουν στην κατοχή τους οι οργανισμοί που είναι αρμόδιοι, αλλά και η σωστή πληροφόρηση των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτούς τους οργανισμούς. Μέσω της μελέτης αυτής, γίνεται μία προσπάθεια να συνδυαστούν νέες τεχνολογίες και λογισμικά, τα οποία θα λειτουργήσουν ως βοηθητικά εργαλεία στην ανθρώπινη εργασία, με σκοπό τον περιορισμό των λαθών και τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Για τη σχεδίαση αυτού του συστήματος χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες οι οποίες αντλήθηκαν από διάφορες πηγές (φυσικά πρόσωπα ή άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς). Τα οφέλη που θα προκύψουν από το νέο αυτό σύστημα περιλαμβάνουν: 1. Μείωση του χρόνου αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, 2. Μείωση του κόστους λειτουργίας, 3. Βελτίωση των παρεχόμενων πληροφοριών, 4. Εξαγωγή κατάλληλων πληροφοριών για τη μέτρηση της αποδοτικότητας του οργανισμού αλλά και για τις απαιτήσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, 5. Μείωση του φόρτου εργασίας. Ως αποτέλεσμα της μελέτης αυτής, προέκυψε ένα πρωτότυπο, το οποίο δομικάστηκε και αξιολογήθηκε από τους εργαζομένους τους ΕΚΑΒ Αττικής. Τα σχόλια των ανθρώπων που δοκίμασαν την νέα εφαρμογή ήταν θετικά και εξέφρασαν την επιθυμία τους να εργαστούν σε τέτοια συστήματα στο μέλλον.