Διερεύνηση κλιματικών αλλαγών για το νησί της Νάξου : - Μαμμάς, Κωνσταντίνος (2010)
Στην παρούσα Πτυχιακή εργασία πραγματοποιείται Στατιστική Ανάλυση μετεωρολογικών δεικτών για τη Νήσο Νάξο την περίοδο 1955-2010. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι ο εντοπισμός στατιστικά σημαντικών διαφορών ανάμεσα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους με σκοπό τη διερεύνηση πιθανών κλιματικών μεταβολών. Για την πραγματοποίηση του παραπάνω στόχου, η Περίοδος μελέτης 1955-2010 χωρίζεται σε 2 υπό-περιόδους: Περίοδος Α (1955-1990) & Περίοδος Β (1991-2010). Οι κλιματικοί μετεωρολογικοί δείκτες που εξετάστηκαν είναι το Ημερήσιο Ύψος Υετού, οι Ημέρες Ετήσιου Ύψους Υετού μεγαλύτερο των 0,02 mm, το Αθροιστικό Ετήσιο Ύψος Υετού, η Μέγιστη Ετήσια Παρατηρούμενη Τιμή Υετού, Αριθμός Γεγονότων Βροχής, Αριθμός Ημερών Ανομβρίας, Αριθμός Συνεχόμενων Ημερών Ανομβρίας, Υδροθερμικός Συντελεστής και δείκτης κατανομής του Ετήσιου Ύψους Υετού ανά ημέρες Υετού Preda (Precipitation Days). Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η μεθοδολογία που ακολουθείται για την στατιστική ανάλυση των Μετεωρολογικών Δεικτών. Αρχικά χρησιμοποιούνται Μέτρα Θέσης και Διασποράς ενώ στη συνέχεια ακολουθεί διαγραμματικός έλεγχος με διαγράμματα Συχνοτήτων και QQ Plot ώστε να εξετασθεί η συμπεριφορά των δεδομένων. Η ανάλυση δεδομένων σε σχέση με τις συναρτήσεις πιθανότητας γνωστών κατανομών (Normal-Weibull-Exponential-Generalized Extreme Value). Παράλληλα, με την ανάλυση δεδομένων πραγματοποιείται στατιστικός έλεγχος προσαρμογής με Στατιστικά Τεστ για την Κανονική κατανομή, την κατανομή Weibull, την Εκθετική κατανομή και την Extreme κατανομή. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης με πίνακες περιγραφικών στατιστικών και διαγραμματικές αναλύσεις για την κάθε μεταβλητή. Στο τέλος του τρίτου κεφαλαίου, παρουσιάζονται συμπεράσματα χρήσιμα για την κατανόηση της συμπεριφοράς του δείγματος. Στο κεφάλαιο 4, πραγματοποιείται έλεγχος στατιστικά σημαντικών διαφορών ανάμεσα στις περιόδους μελέτης Α και Β με δύο μεθόδους. Η πρώτη μέθοδος χρησιμοποιεί το εύρος των τιμών των περιγραφικών στατιστικών για την κάθε μεταβλητή για να μελετηθούν οι διαφορές των δύο περιόδων ενώ στη δεύτερη μέθοδο χρησιμοποιούνται στατιστικά τεστ που εντοπίζουν στατιστικά σημαντικές διαφορές των δύο περιόδων σε επίπεδο σημαντικότητας 5%. Στο τέλος του τετάρτου κεφαλαίου συνοψίζονται όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για να προταθεί κάποια πιθανή κλιματική αλλαγή.