Εκτίμηση της απόδοσης φωτοβολταϊκού με τη χρήση συστήματος παρακολούθησης του ήλιου και αξιολόγησή του : - Κόκκαλης, Θωμάς (2009)
Τη σημερινή εποχή η κύρια μορφή ενέργειας είναι το πετρέλαιο και τα παράγωγά του. Όμως η συστηματική χρήση του, έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα, σε ενεργειακή κρίση. Από τη μία πλευρά οι παγκόσμιες οικονομίες έχουν σαν προτεραιότητα την εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών τους με οποιοσδήποτε κόστος και από την άλλη μεριά, υπάρχει η οικολογική καταστροφή από τα προϊόντα της καύσης του πετρελαίου, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η φωτοβολταϊκή ενέργεια είναι μια καθαρή ενέργεια με πολλά πλεονεκτήματα. Ενδεικτικά, αποτελεί έναν απεριόριστο φυσικό πόρο, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και ικανοποιητική απόδοση. Ένας τρόπος βελτίωσης της απόδοσης της παραγωγής της φωτοβολταϊκής ενέργειας είναι η κατασκευή ενός πρωτότυπου συστήματος παρακολούθησης της πορείας του ήλιου. Πριν γίνει η σχεδίαση του συστήματος, έγινε μια εις βάθος μελέτη της αρχής λειτουργίας της Φ/Β γεννήτριας, καθώς και μελέτη των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται και των αντίστοιχων υλικών κατασκευής τους. Ακόμη, θεωρήθηκε σκόπιμο να μελετηθεί η ηλιακή ακτινοβολία και πως αυτή μεταβάλλεται, στη διάρκεια της ημέρας και του έτους. Τέλος αναπτύχθηκαν οι τρόποι τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών, οι εφαρμογές των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το σύστημα θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα κίνησης σε δυο άξονες. Η μια κίνηση θα γίνεται για την παρακολούθηση της εποχιακής μεταβολής, αλλάζοντας την κλίση της Φ/Β πλάκας, ενώ η κίνηση στο δεύτερο άξονα, θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της ημερήσιας μεταβολής του ήλιου. Η σχεδίαση και υλοποίηση του πρωτότυπου συστήματος έδωσε τη δυνατότητα για μια σειρά από μετρήσεις υπό πραγματικές συνθήκες. Οι μετρήσεις υπό καθεστώς νέφωσης έδειξαν ότι υπάρχει μια μικρή απόδοση της τάξης του 13% ενώ οι μετρήσεις υπό καθεστώς ηλιοφάνειας έδειξαν ότι υπάρχει σοβαρή βελτίωση στην απόδοση του Φ/Β κατά 28%. Ο υπολογισμός της κατανάλωσης της ενέργειας του συστήματος παρακολούθησης, έδειξε ότι η κατανάλωση είναι η μικρότερη δυνατή. Επιπλέον από μετρήσεις βρέθηκε, η συνεισφορά της κίνησης, του κάθε άξονα στην τελική απόδοση. Εκτός από τη βελτιωμένη απόδοση το σύστημα περιέχει μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα όπως ευχρηστία, ευελιξία, ασφάλεια από κινδύνους ηλεκτροπληξίας και αυτονομία, που την κάνουν ιδανική λυση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.