Στατιστική μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν τα νεφρά : - Τόιτου, Ειρήνη (2009)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σαν στόχο την στατιστική επεξεργασία παθήσεων των νεφρών . Αρχικά, δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο από την συμπλήρωση του οποίου αντλήθηκαν όσες πληροφορίες θεωρήθηκαν ότι θα συμβάλουν στο στατιστικό μοντέλο. Η συμπλήρωση και η συλλογή του ερωτηματολογίου έγινε από τέσσερα δημόσια νοσοκομεία. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από όλους ,τόσο όσους είχαν τελικά κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά όσο και από τους υγιείς, πους επισκέφτηκαν τα νοσοκομεία μέσα στις δεκαπέντε μέρες που διήρκησε η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων. Στη συνέχεια, τα δεδομένα διακρίθηκαν σε δύο αμάδες. Η Ομάδα Α που αποτελείτε τα άτομα που πάσχουν από κάποια πάθηση των νεφρών και η Ομάδα Β που την αποτελούν άτομα που δεν πάσχουν από κάποια πάθηση των νεφρών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με την περιγραφή των δεδομένων και την σύγκριση των ομάδων για την εύρεση τυχόν σχέσεων μεταξύ τους για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν εμπειρικά μέτρα της γραμμικής παλινδρόμησης αλλά και η μέθοδος της λογιστικής παλινδρόμησης. Ακολούθως, επειδή η ανεξάρτητη μεταβλητή είναι διχοτομική εφαρμόσαμε δίτιμη λογιστική παλινδρόμηση. Κάνοντας λογιστική παλινδρόμηση κατά λήξαμε ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις παθήσεις του νεφρού είναι η συχνότητα κατανάλωσης ψαριού ανά εβδομάδα, συχνότητα κατανάλωσης λαχανικών ανά εβδομάδα, συχνότητα κατανάλωσης οσπρίων ανά εβδομάδα, επίπεδα αιματοκρίτη, ηλικία, βάρος, σάκχαρο και η ημερήσια κατανάλωση νερό σε ποτήρια.