Εταιρική ταυτότητα και σχεδίαση δικτυακών τόπων : - Φωτιάδης, Θωμάς (2010)
Η παρούσα διπλωματική μελέτη εξετάζει την έννοια "εταιρική ταυτότητα", ένα εργαλείο που διαμορφώνει και ρυθμίζει την στρατηγική πολιτική μιας επιχείρησης. Η στρατηγική πολιτική περιλαμβάνει την προσπάθεια επίτευξης των στόχων μιας επιχείρησης ώστε να εδραιωθεί στο χώρο της. Στον επιχειρηματικό τομέα, το διαδίκτυο θεωρείται πλέον απαραίτητο, και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μιας εταιρίας. Ο σχεδιασμός ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων είναι βασικός παράγοντας και ως προς την προώθηση/διαφήμιση της εταιρικής ταυτότητας. Αυτή η προσπάθεια "μεταφοράς" και προώθησης της επιχείρησης στο διαδίκτυο, οδήγησε στη δημιουργία κατάλληλων και λειτουργικών μεθοδολογιών, ώστε να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα, χωρίς όμως να δίνουν έμφαση στην έννοια της εταιρικής ταυτότητας. Στον επιχειρηματικό τομέα η εταιρική ταυτότητα παραπέμπει σε στοιχεία και σε χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την προσωπικότητα και το προφίλ ενός οργανισμού, διαφοροποιώντας τον από τους ανταγωνιστές. Η εταιρική ταυτότητα είναι οι στόχοι, οι αξίες, οι κανόνες, η προώθηση, το λογότυπο, τα χρώματα, και όλο το γραφιστικό υλικό που χαρακτηρίζει μια εταιρία, αλλά και τα προϊόντα/υπηρεσίες της. Ως εργαλείο της επιχειρηματικής επιτυχίας παγιώθηκε και άρχισε να εξελίσσεται στο τέλος της δεκαετίας του '70. Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, μια σειρά από παράγοντες όπως η διεθνοποίηση της αγοράς, η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, η πληθώρα ομοειδών και δύσκολα αναγνωρισμένων προϊόντων, και η όξυνση του ανταγωνισμού, οδήγησαν τις επιχειρήσεις στον επαναπροσδιορισμό των θέσεων τους και της ταυτότητάς τους. Με την εξέλιξη των παραπάνω παραγόντων φυσικό επακόλουθο είναι ο καταναλωτής, καθημερινά να βάλλεται από μια πληθώρα πληροφοριών, διαφήμισης προϊόντων/υπηρεσιών. Ειδικά με την έξαρση του διαδικτύου και την είσοδό του στην ζωή των ανθρώπων αυτός ο πόλεμος έγινε εντονότερος. Οι εταιρίες όχι μόνο δεν μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από το φαινόμενο και τις διαστάσεις του internet, αλλά έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν αφού παρατηρήθηκε ότι πλέον μειώθηκε η φυσική αλληλεπίδραση και ο χρήστης με ένα κλικ έχει ότι πληροφορία χρειάζεται. Αδιαμφισβήτητα αρκετοί μέχρι σήμερα, είναι οι τρόποι/μεθοδολογίες προώθησης των προϊόντων/υπηρεσιών τους. Λόγω του ότι υπάρχει αυτός ο καταιγισμός πληροφοριών στο διαδίκτυο, ο χρήστης θα ανταποκριθεί σε κάτι που θα του κινήσει το ενδιαφέρον, και θα τον πείσει ότι έχει την δυνατότητα να του καλύψει τις ανάγκες του. Έτσι οι εταιρίες προσπαθούν σύμφωνα με μεθοδολογίες να σχεδιάσουν διαδικτυακούς χώρους που παρουσιάζουν την ταυτότητά τους μέσα από τα προϊόντα/υπηρεσίες που παρέχουν. Τέτοιες μεθοδολογίες σχεδίασης ιστοσελίδων σύμφωνα με την εταιρική ταυτότητα θα εξεταστούν στη συνέχεια. Η διπλώματική εργασία ασχολείται με την έννοια της εταιρικής ταυτότητας προτείνει μια μεθοδολογία που ακολουθείται για τον σχεδιασμό δικτυακών τόπων, με πρωταγωνιστή τον πελάτη (ιδιοκτήτη - επιχείρηση), προσπαθώντας να αναδείξει την ταυτότητά του διαφοροποιώντας τον από τους ανταγωνιστές. Στη συνέχεια δείχνει την εφαρμογή της μέσα από μια μελέτη περίπτωσης