Ανάλυση πολιτικών και πρακτικών εθνικής ηλεκτρονικής ταυτότητας (eID) στην Ευρώπη : - Λαζαρίδης, Σάββας Α. (2011)
Στον παράλληλο κόσμο τον οποίο διαμορφώνει το Ίντερνετ το θέμα της διαχείρισης ταυτότητας ψηφιοποιείται. Δημιουργείται η ανάγκη για την κάλυψη του ζητήματος της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των χρηστών οι οποίοι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και σε άλλες εμπορικές συναλλαγές οι οποίες προσφέρονται από φορείς του ιδιωτικού τομέα. Για το λόγο αυτό το κάθε κράτος ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των καιρών υλοποιεί μία πολιτική ή μία σειρά από πολιτικές και υιοθετεί πρακτικές προκειμένου να ρυθμίσει σε εθνικό επίπεδο το θέμα της διαχείρισης της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των πολιτών του. Στον διαδικτυακό όμως αυτό περιβάλλον, δεν υφίστανται γεωγραφικοί περιορισμοί, για την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών και έτσι πολύ σύντομα το θέμα της διαχείρισης των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων παύει να αποτελεί ένα εθνικό ζήτημα. Για το λόγο αυτό κρίνεται κρίσιμο να αποτυπωθούν οι λύσεις διαχείρισης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων οι οποίες υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο στο σύνολο των χωρών οι οποίες συνιστούν την ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής, παρουσιάζονται συγκριτικά μέσα από μια ανάλυση στα επίπεδα των επιλογών ταυτοποίησης, σε νομικό επίπεδο, σε επίπεδο ασφάλειας αυθεντικοποίησης και τέλος σε επίπεδο χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών και υποδομών οι εθνικές πολιτικές και πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από τα διάφορα κράτη. Παρ όλα αυτά επειδή ο χάρτης της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς, δεν θα μπορούσε να καθοριστεί μόνο μέσα από την ύπαρξη αυτόνομων και τεχνικά ή «πολιτικά» διαφοροποιημένων λύσεων, κρίσιμη κρίνεται η προσπάθεια «σύμπλευσης» των εθνικών λύσεων, σε μία ενιαία κατεύθυνση, ούτως ώστε αυτές να κατασταθούν διαλειτουργικές στην προσπάθεια επίτευξης μίας ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς, ελεύθερα προσβάσιμης σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρόλο συντονιστή, αναλαμβάνει τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες, είτε υλοποιώντας είτε χρηματοδοτώντας μία σειρά από ενέργειες και έργα που ως σκοπό έχουν να καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση και να άρουν τους περιορισμούς οι οποίοι υφίστανται εξ αιτίας της διαφοροποίησης των εθνικών λύσεων διαχείρισης ταυτότητας. Αναγκαία προπόθεση παραμένει όμως, πέρα από την άρση των υπαρχουσών περιορισμών, η εμπιστοσύνη των πολιτών και η υιοθέτηση του νέου τρόπου ταυτοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο βαρύνουσα σημασία φαίνεται να διαδραματίζει, ακόμη ίσως περισσότερο και από το θέμα του τεχνολογικού αναλφαβητισμού, η προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.