Μοντελοποίηση, σύγκριση και πρόβλεψη ανεξάρτητων κεντρικών ρυθμών θνησιμότητας, για τις κύριες αιτίες θανάτων στο σύνολο της Ελλάδας, ανά ομάδα ηλικιών και ημερολογιακό έτος, για την χρονική περίοδο 1980-2007 : - Σαρακινίδου, Κρυσταλία (2011)
Στόχος της εργασίας είναι να ερμηνεύσουμε , να συγκρίνουμε και να προβλέψουμε τη θνησιμότητα στην Ελλάδα με ανεξάρτητους κεντρικούς ρυθμούς θνησιμότητας για διαφορετικές (ομαδοποιημένες) αιτίες θανάτου , λαμβάνοντας υπόψη τους διάφορους παράγοντες (risk factors) που διαφοροποιούν την υπό μελέτη θνησιμότητα (όπως είναι το φύλο, η ηλικία, ο χρόνος). Θεωρούμε έναν ενεργό πληθυσμό (active population). Τα αίτια εξόδου από τον ενεργό πληθυσμό είναι διάφορα αίτια θανάτου τα οποία λειτουργούν ταυτόχρονα. Δηλαδή τα άτομα μπορεί να εγκαταλείπουν την υπό μελέτη ομάδα ατόμων για διαφορετικές αιτίες θανάτων και μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε από κοινού τα συνδυασμένα αίτια εξόδου του παρατηρούμενου πληθυσμού. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε μια σημαντική υπόθεση που χρησιμοποιούμε , ότι οι αιτίες θανάτου αποτελούν ενδεχόμενα ανεξάρτητα μεταξύ τους. Για την έρευνα των δεδομένων χρειαζόμαστε τα γενικευμένα γραμμικά μοντέλα και την μέθοδο των κυρίων συνιστωσών. Με την χρήση των γενικευμένων γραμμικών μοντέλων κάνουμε την εξομάλυνση των δεδομένων και με την μέθοδο των κυρίων συνιστωσών υπολογίζουμε τις κύριες συνιστώσες. Οι κύριες συνιστώσες απεικονίζουν το πώς μεταβάλεται η θνησιμότητα με την πάροδο των ετών και σε συνδυασμό με τα g, δηλαδή τις συναρτήσεις που απεικονίζουν την θνησιμότητα ως προς την ηλικία, μπορούμε να ερμηνεύσουμε την θνησιμότητα για κάθε χώρα. Για να δοκιμάσουμε το μοντέλο χρησιμοποιήσαμε, για την Αγγλία, δύο διαφορετικά ορθοκανονικά πολυώνυμα και ελέγξαμε κατά πόσο προκύπτουν διαφορές. Σε μία τελευταία δοκιμή χρησιμοποιήσαμε το μοντέλο σε δεδομένα από πίνακα γενιάς (cohort), για την Σουηδία, με σκοπό να ελέγξουμε κατά πόσο το μοντέλο είναι κατάλληλο για τέτοια δεδομένα.