Υπηρεσίες ιστού και ιδιωτικότητα : - Μελίδης, Ιωάννης (2010)
Η εξατομίκευση των ιστοσελίδων (Web Personalization) είναι η διαδικασία κατά την οποία μια ιστοσελίδα προσαρμόζεται στις μοναδικές ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις του χρήστη συλλέγονται με μη-διαφανή τρόπο από τους προσαρμοστικούς ιστότοπους (Αdaptive Websites), δημιουργώντας έτσι ένα προφίλ χρήστη (User Profile). Από αυτή την κατάσταση όμως μπορούν να προκύψουν πολλά ερωτήματα και αμφιβολίες που αφορούν την ιδιωτικότητα του τελικού χρήστη. Όταν κάποιος χρήστης περιηγείται σε μια ιστοσελίδα, δεν είναι ενήμερος για αρκετές σημαντικές παραμέτρους ιδιωτικότητας, όπως για παράδειγμα ποιες πράξεις του καταγράφονται και αποθηκεύονται, πως τις επεξεργάζεται η ιστοσελίδα, για πόσο χρονικό διάστημα αποθηκεύονται οι πληροφορίες αυτές και ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτές σε βάθος χρόνου. Ο στόχος της παρούσας μεταδιπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση λογισμικού το οποίο θα είναι ικανό να εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα του χρήστη όταν λαμβάνει υπηρεσίες ιστού. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται μια αρχιτεκτονική η οποία ενισχύει την ιδιωτικότητα του χρήστη κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με κάποιο προσαρμοστικό ιστότοπο. Η αρχιτεκτονική αυτή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν και να ενημερώνουν τις προσωπικές τους προτιμήσεις ιδιωτικότητας για τους προσαρμοστικούς ιστότοπους που επισκέπτονται, αποθηκεύοντάς τις στην πλευρά του χρήστη (Client Side) αντί να αποθηκεύονται στην πλευρά του εξυπηρετητή (Server Side). Με τον τρόπο αυτό, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν οι ίδιοι την εμπειρία της εξατομίκευσης που προσφέρουν οι προσαρμοστικοί ιστότοποι, ενισχύοντας έτσι την ιδιωτικότητά τους.