Ανάλυση χώρο-χρονικών περιβαλλοντολογικών δεδομένων : - Παπασπυρόπουλος, Κωνσταντίνος (2011)
Ο στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση χώρο-χρονικών δεδομένων από περιβαλλοντικές μελέτες με χρήση συστημάτων GIS και η εξόρυξη γνώσης από αυτά μέσω της συσταδοποίησης ομοίων παρατηρήσεων. Το «Αρχιπέλαγος» μια δραστήρια μη κυβερνητική οργάνωση έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προστασίας του υπό εξαφάνιση χαμαιλέοντα της Σάμου. Η οργάνωση έχει ήδη συλλέξει κάποια δεδομένα για τους χαμαιλέοντες και συνεχίζει την έρευνα της. Μέσα σε αυτά τα δεδομένα υπάρχει κρυμμένη πολύτιμη γνώση για τις συνήθειες και τα σωματικά χαρακτηριστικά των χαμαιλεόντων. Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα εύκολου και γρήγορου διαχωρισμού των χαμαιλεόντων σε ομάδες. Αυτή η γνώση στα χέρια των ερευνητών μπορεί να παίξει καθοριστικό ρολό τόσο για την προστασία όσο και για την μελέτη του χαμαιλέοντα. Για αυτόν τον σκοπό θα δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή εφαρμογή που θα στηρίξει το όλο εγχείρημα, παρέχοντας υπηρεσίες μελέτης αναζήτησης αλλά και διαχείρισης χώρο-χρονικών δεδομένων σε ευχάριστο γραφικό περιβάλλον εργασίας. Η εφαρμογή θα χρησιμοποιεί σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων και αλγόριθμο συσταδοποίησης Expectation Maximization (EM) με την χρήση του οποίου θα γίνετε η εξόρυξη γνώσης.