Ηλεκτρονικό έγκλημα, privacy and computer forensics και ο νομικός αντίκτυπος : - Κιντής, Παναγιώτης; Ραψομανίκης, Σπύρος (2011)
Στη συνεχώς αναπτυσσόμενη Κοινωνία της Πληροφορίας, οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει το δικαίωμα πρόσβασης σε δεδομένα και πληροφορίες, με τεχνικά και τεχνολογικά μέσα, που την καθιστούν πολύ εύκολη, γρήγορη και προσιτή. Τόσο στην Ευρώπαϊκή Ένωση, όσο και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, τα πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, από όλες σχεδόν τις κοινωνικές τάξεις, για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Από τα πρώτα κι όλας χρόνια της εμφάνισης όμως των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει ένα μέρος χρηστών, γνωστοί ως κακόβουλοι χρήστες, που χρησιμοποιούν τα πληροφοριακά συστήματα, με σκοπούς που δε συνάδουν της ηθικής που θα περίμεναν οι περισσότεροι. Τέτοιοι χρήστες, χρησιμοποιούν διάφορα μεσά που έχουν στην κατοχή τους - ή μπορούν να έχουν - για να επιτύχουν στόχους σε βάρος άλλων χρηστών. Κυρίως, έχουν να κάνουν με πληροφορίες και δεδομένα, στα οποία δεν έπρεπε να έχουν πρόσβαση και μετά την απόκτησή τους, πολλές φορές τα καταστρέφουν. Σε αυτό το σημείο, έρχονται οι ηλεκτρονικοί εγκληματολόγοι ή διαφορετικά computer forensic investigators, για να εξιχνιάσουν τέτοιες υποθέσεις. Το έργο τους, είναι δίσημο από τη μία πλευρά, είναι υπάλληλοι εταιριών και οργανισμών, που έχουν ως στόχο την εξιχνίαση κακόβουλων πράξεων σε εκείνο το περιβάλλον, ενώ στην άλλη πλευρά είναι υπέρμαχοι του νόμου και του νομικού δικαίου που διακατέχει τη χώρα για την οποία εργάζονται. Το νομικό πλαίσιο στο οποίο εργάζεται ένας forensic ερευνητής, είναι αυτό που καθορίζει τις ενέργειες και τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει, ανεξάρτητα με την πλευρά στην οποία ανήκει. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν νόμοι και διατάξεις που τους περιορίζουν από το να κάνουν ό,τι θέλουν ώστε να επιτύχουν το στόχο τους. Ακριβώς όπως ένας ιατροδικαστής, ένας υπάλληλος του εγκληματολογικού τμήματος της Αστυνομίας, ή ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, πρέπει να κινούνται στα πλαίσια του νομικού συστήματος που αντιπροσωπεύουν. Η παραβίαση νόμων, όπως αυτών περί προσωπικών δεδομένων, πνευματικής ιδιοκτησίας, απορρήτου, μπορεί να αποφέρουν σοβαρές συνέπειες, ανεξάρτητα το περιβάλλον που εργάζονται. Για να διευκολυνθεί το έργο του ηλεκτρονικού εγκληματολόγου, έχουν αναπτυχθεί εργαλεία, προγράμματα και μεθοδολογίες που αν αξιοποιηθούν στο έπακρο, θα αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κανένας άνθρωπος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα πάντα. Γι αυτό το λόγο, υπάρχουν υπεράριθμα λήματα στο διαδίκτυο και σε βιβλία ή δημοσιεύματα. Κάθε φορά που κάποιος ερευνητής βρεθεί απέναντι σε μια νέα υπόθεση, έχει τη δυνατότητα να μελετήσει πριν ξεκινήσει την εργασία. Κάθε περίπτωση διαφέρει από τις άλλες, καθώς εμπλέκονται διαφορετικά πρόσωπα, τεχνολογίες και τεχνογνωσία. Όπως όμως οι κακόβουλοι χρήστες καταφέρνουν να καταλύουν οποιοδήποτε σύστημα προστασίας και ασφάλειας, έτσι υπάρχει πάντα τρόπος να βρεθεί ποιος ήταν και να αποδειχθεί.Το έργο του ηλεκτρονικού εγκληματολόγου, τελειώνει όταν καταφέρει να φτάσει σε δικανικά αποδεκτά αποτελέσματα. Όταν το καταφέρει αυτό, σημαίνει πως έχει καταφέρει να αποδείξει, υπεράνω πάσης υποψίας, τον ένοχο μιας ηλεκτρονικής παράβασης αδιαμφισβήτητα. Σε αυτό το σημείο, είναι σε θέση να παρουσιάσει τα ευρήματά του, τόσο σε κάποιο δικαστήριο, όσο και στην εταιρία/οργανισμό που εργάζεται.