Επίδραση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη συμπεριφορά του καταναλωτή : - Κλεισιάρης, Χρήστος (2011)
Η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) είναι ένας πολυδιάστατος τομέας, ο οποίος έχει ερευνηθεί σε επίπεδο βιβλιογραφίας από διάφορες οπτικές. Το φαινόμενο ενσωμάτωσής της στη στρατηγική των επιχειρήσεων, τον τελευταίο καιρό, εντείνεται, ιδιαίτερα όσο αφορά στην περιβαλλοντική της διάσταση. Σε αυτή τη διάσταση εμπίπτει και η υιοθέτηση πράσινων πληροφοριακών συστημάτων που, ωστόσο, δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά, αν και θεωρούνται ζωτικής σημασίας στα πλαίσια βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Ο σύγχρονος πολίτης και καταναλωτής ενημερώνεται και πληροφορείται ολοένα και πιο εμπεριστατωμένα για τις επιλογές του όσο αφορά στη συνεργασία του με επιχειρήσεις. Το φαινόμενο αυτό μαζί με την παράλληλη, δυναμική εξέλιξη του περιβάλλοντός του συντελούν στη διεξοδικότερη κρίση του ως προς τις δραστηριότητες και ενέργειες των εταιρειών. Βάσει των ανωτέρω, η παρούσα διπλωματική στοχεύει στη διερεύνηση της επίδρασης της ευρέως υιοθετημένης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη συμπεριφορά του καταναλωτή ως προς τη συνεργασία του με τις εταιρείες και τη χρήση των υπηρεσιών που αυτές προσφέρουν. Η έρευνα, η οποία διεξάγεται στα πλαίσια της διπλωματικής, μελετά τις επιδράσεις της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης υπό το πρίσμα των «πράσινων» web banking συστημάτων των τραπεζών, συνδυάζοντας έτσι την περιβαλλοντική διάσταση της εταιρικής ευθύνης με την ευεργετικότητα των πράσινων πληροφοριακών συστημάτων.