Ελεγκτική πληροφοριακών συστημάτων - η περίπτωση του ERP συστήματος : - Σιμιτός, Αδάμ (2010)
Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας πληροφορικής, σχεδόν όλες οι επι-χειρήσεις εξαρτώνται από Πληροφοριακά Συστήματα, προκειμένου να διεκπεραιώ-σουν τις λειτουργίες τους και να επεξεργαστούν τις βασικές πληροφορίες τους. Ως αποτέλεσμα, η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημά-των και της αξιοπιστίας των δεδομένων κρίνεται απαραίτητη. Η Ελεγκτική Πληρο-φοριακών Συστημάτων είναι ένα μέρος της γενικότερης ελεγκτικής που ασχολείται με τον έλεγχο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Οι ελεγκτές καλού-νται να εκτιμήσουν την αξιοπιστία των παραγόμενων του ΠΣ δεδομένων ή την ακρί-βεια των υφιστάμενων ελέγχων των συστημάτων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος απώ-λειας αυτών (των δεδομένων) λόγω σφαλμάτων, απάτης, παράνομων δραστηριοτή-των, ατυχημάτων κτλ. Η SAP είναι μία από τις ηγετικές εταιρείες παροχής επιχειρηματικού λογισμι-κού παγκοσμίως. Στόχος του SAP audit είναι η αποτίμηση της συνολικής λειτουργι-κής κατάστασης του SAP συστήματος και της επίδοσής του στην υποστήριξη του οργανισμού. Επίσης, ελέγχεται το επίπεδο ασφάλειας, που παρέχει το σύστημα, κα-θώς και η πρόσβαση των χρηστών. Επιτελούνται λειτουργικές και τεχνικές αναλύ-σεις στο σύστημα κατά τις οποίες εντοπίζονται ευκαιρίες για μελλοντική βελτίωση. Η ελεγκτική στο SAP βελτιώνει την αποδοτικότητα του ERP, ώστε αυτό να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στη επιχείρηση/ οργανισμό.