Τεχνικές ευφυούς ελέγχου στην αυτοματοποιημένη διαχείριση αποθήκης : - Αθανασίου, Ιωάννης (2009)
Τα τελευταία χρόνια μεγάλο ποσοστό έρευνας έχει επικεντρωθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της επιστήμης των logistics και της επιστήμης της διαχείρισης και σχεδιασμού εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, το πρόβλημα χρονοπρογραμματισμού (scheduling) είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα συνδυαστικά προβλήματα που έχουν ποτέ διατυπωθεί. Στην παρούσα εργασία το πρόβλημα χρονοπρογραμματισμού (π.χ. διαδοχής εργασιών) και ευρύτερου ελέγχου διαδικασιών αποθήκευσης αναπτύσσεται και αναλύεται. Το πρόβλημα της συλλογής παραγγελιών (order-picking) από μια αποθήκη (warehouse), εντασσόμενο στην προηγούμενη ευρύτερη κατηγορία συνδυαστικών προβλημάτων, αποτελεί ένα ειδικό πρόβλημα πλανόδιου πωλητή (TSP) το οποίο απαιτεί τεχνικές ευφυούς ελέγχου για την άμεση επίλυσή του και για την τελική δρομολόγηση των συστημάτων αποθήκευσης (warehousing systems) με παράλληλο στόχο την ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου κίνησης και τοιουτοτρόπως και του κόστους συλλογής αγαθών. Συγκεκριμένα το πρόβλημα της δρομολόγησης (routing) συλλογής παραγγελιών (order-picking) κατατάσσεται ως ένα Steiner πρόβλημα πλανόδιου πωλητη (Steiner TSP). Η ανάγκη για χρήση τεχνικών ευφυούς ελέγχου απορρέει από το γεγονός ότι το πρόβλημα πλανόδιου πωλητή (TSP) είναι NP-complete. Στην παρούσα εργασία, κατασκευάζεται ένας γενετικός αλγόριθμος για την επίλυση του προβλήματος, ενώ προβάλλονται και προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση του αλγορίθμου σε εφαρμογές συλλογής παραγγελιών από αποθήκη. Γενικά, για την εύρεση μιας βέλτιστης λύσης ή λύσεων κοντά στη βέλτιστη για ένα δεδομένο πρόβλημα TSP, οι γενετικοί αλγόριθμοι (GAs) αποτελούν έναν αποτελεσματικό τύπο αλγόριθμου προσεγγιστικής βελτιστοποίησης. Η εφαρμογή γενετικών αλγόριθμων για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως ένα πρόβλημα τύπου TSP, απαιτεί τον σχεδιασμό αποτελεσματικών τελεστών διασταύρωσης και μετάλλαξης, αλλά και μεθόδων αναπαραγωγής.