Η μαθηματική αναλογία της χρυσής τομής : - Χρυσοχοΐδου, Άννα-Μαρία (2010)
Η αναλογία της Χρυσής Τομής έχει αποτελέσει ανά τους αιώνες αντικείμενο έρευνας επιχειρηματολογίας από στοχαστές πολλών και διαφορετικών επιστημονικών κλάδων όπως, μαθηματικούς, ζωγράφους, θεωρητικούς τέχνης, ιστορικούς, αρχιτέκτονες, ψυχολόγους, φιλόσοφους, βιολόγους, γεγονός που καθιστά τη Χρυσή Τομή ως το πιο δημοφιλές, ίσως, concept που συνδέει την τέχνη με την επιστήμη από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Υπάρχουν δύο γενικότερες πλευρές ενδιαφέροντος στη μελέτη της Χρυσής Τομής: 1)αν και πώς χρησιμοποιήθηκε ως θεωρητική βάση σε έργα και δημιουργίες άλλων εποχών και 2)αν σήμερα χρησιμεύει σε θεωρητική βάση στην πρακτική της τέχνης και της σχεδίασης, ως "τέλειος κανόνας αισθητικής". Όσον αφορά στο πρώτο πεδίο ενδιαφέροντος, η Χρυσή Τομή αναζητείται - στις περιόδους όπου διαπιστώνεται η συνύπαρξη και αλληλεπίδραση της τέχνης και της επιστήμης - μέσα από το συγγραφικό έργο και την έρευνα στοχαστών, επιστημόνων και θεωρητικών της τέχνης. Οι τελευταίοι, με το έργο τους επηρέασαν και επέδρασαν στην ανάπτυξη ισχυρισμών ή συνέβαλλαν στο να επικρατήσει η χρήση της Χρυσής Τομής ως θεωρητικό εργαλείο στην τέχνη και τη σχεδίαση. Στο δεύτερο πεδίο διερευνώνται και αξιολογούνται οι συνέπειες της συσσωρευμένης γνώσης του παρελθόντος, σε συνάρτηση με τις πρόσφατες έρευνες για την ύπαρξη ή μη της αισθητικής αξίας και της σπουδαιότητας της χρήσης της Χρυσής Τομής στην τέχνη και τη σχεδίαση.